28 February 2024, 23:37 uur
Sport
mainImage
ANP

De voetbalsters van Oranje zijn door een thuisnederlaag tegen Duitsland komende zomer niet actief op de Olympische Spelen. Na meerdere grote kansen kregen Klara Bühl en Lea Schüller het bijna uitverkochte Abe Lenstra-stadion stil in de troostfinale van de Nations League: 0-2.

Zo miste de ploeg van bondscoach Andries Jonker na de kansloze nederlaag van vrijdag in Spanje (3-0) ook de tweede kans op een olympisch ticket, dat nu naar Duitsland gaat. Daarmee blijft het aantal olympische deelnames van de 'Leeuwinnen' op één staan (2021).

In Duitsland troffen de voetbalsters een min of meer gelijkwaardige tegenstander. De tweevoudig wereldkampioen en olympisch kampioen van 2016 is mede door een teleurstellend WK gezakt naar de zesde plek op de wereldranglijst, Oranje is de nummer 7.

Afwezigen

Bij Oranje ontbraken in dit allesbeslissende duel de langdurig geblesseerde Jill Roord en niet fitte Vivianne Miedema en Victoria Pelova. Middenveldster Wieke Kaptein was de vervangster van Miedema, die tegen Spanje nog startte. Voor de 18-jarige Kaptein was het haar eerste basisplaats in Oranje. Zij zorgde met een afstandsschot net naast voor het grootste gevaar namens Oranje in de eerste helft.

Die eerste 45 minuten stonden in het teken van veel balverlies, mogelijk door de spanning. Oranje had iets meer de bal, maar Duitsland kreeg de grootste kansen. Middenveldster Sjoeke Nüsken was het dichtst bij de openingstreffer. Haar schot van net buiten het strafschopgebied belandde op de paal. Aanvoerster Alexandra Popp kopte vanuit kansrijke positie recht door het midden.

Gewijzigd strijdplan

Jonker was niet tevreden over de eerste helft en wisselde gelijk na rust, net als afgelopen vrijdag, van een 5-3-2- naar een 4-3-3-opstelling. In de eerstvolgende vijf minuten werd Duitsland twee keer gevaarlijk. Eerst redde keepster Daphne van Domselaar goed op een schot van Nüsken, vervolgens ging een treffer van invalster Schüller niet door om buitenspel. Een schotje van Oranje-spits Lineth Beerensteyn miste venijn.

De volgende Duitse kans, voor Bühl in de 67e minuut, was wel raak. Lena Oberdorf won het kopduel en vond de helemaal vrijstaande Bühl, die overtuigend raak schoot. Het kleine hoekje met Duitse fans liet zich horen, de oranje tribunes waren stil.

Slottreffer

Dankzij de overweldigende kopkracht was Duitsland vervolgens een paar keer dicht bij de 2-0. Een kopbal van Schüller in de 78e minuut belandde wel daadwerkelijk in het net. Oranje kwam niet verder dan een bal op de Duitse doellijn in de blessuretijd.