Dagblad070 | Volleyballers buigen met opgeheven hoofd

Volleyballers buigen met opgeheven hoofd

mainImage

door Chris Mast

Eén set maar overtroefden de Oranje volleyballers Amerika, de andere drie sets konden ze aardig meekomen tot iets na de helft. Daarna had Oranje geen antwoord op de versnelling van Amerika, dat met 3-1 en de setstanden 25-18, 25-20, 17-25 en 25-21 zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Tokio.

Dat Oranje die derde set op zijn naam schreef, was te danken aan aanvoerder Nimir Abdelaziz, die met een geweldige opslagreeks de stand van 12-8 naar 17-8 tilde. De 3.500 toeschouwers in sportpaleis Ahoy wreven hun ogen uit van verbazing en gingen er in de vierde set nog eens goed voor zitten: zou het sprookje van David die Goliath versloeg dan toch werkelijkheid worden? Ook in het begin van de vierde set hield de Oranje euforie aan en speelde Oranje nog alsof het op een wolk vertoefde en dus boven zijn krachten. Doch in deze set bleef de gehoopte servereeks van Abdelaziz uit. Het leek wel of er iets knapte bij Oranje en Amerika herstelde de krachtsbalans.

Van de vijf andere kwalificatiepoules gingen er drie naar Europese topploegen: Italië, Polen en Rusland, die ook als gastheer optraden. Andere sterke Europese landen als Servië (vierde op het wereldkampioenschap vorig jaar) Frankrijk en Bulgarije bleven met lege handen achter. Deze landen treft Oranje onder meer in de laatste mogelijkheid voor plaatsing voor Tokio in de tweede week van januari 2020. In totaal treden daar acht Europese landen aan. Eén van die acht mag, beter gezegd moet, het toernooi organiseren. Maar het prijskaartje dat de FIVB, de internationale volleybalbond, aan de organisatie van dat toernooi heeft gehangen, heeft eventuele kandidaten afgeschrikt: te hoog en daardoor financiëel niet haalbaar.

Daarenboven heeft Oranje over een maand al weer een toptoernooi binnen zijn grenzen. Samen met Belgie, Frankrijk en Slovenië organiseert de NeVoBo het Europees kampioenschap. In sportpaleis Ahoy zijn de eerste drie poule-wedstrijden van Nederland, daarna verhuizen de zes ploegen naar Amsterdam voor het slot van de voorronde met nog twee wedstrijden van het Nederlands team en in Apeldoorn vinden de achtste- en kwart-finales plaats. De wedstrijden voor de eindronde vinden plaats in Frankrijk.

De doelstelling van de volleybalbond om naast het vrouwenteam als paradepaardje ook nadrukkelijk de mannen (weer) voor het voetlicht te halen, was de afgelopen drie dagen in Ahoy in ieder geval een succes.