Volleyballers met de hakken over de sloot

18 September 2019, 00:53 uur
Sport
mainImage

door Chris Mast

De Nederlandse volleyballers hebben op het Europees Kampioenschap, dat inmiddels is verhuisd naar Amsterdam, de draad van de reeks overwinningen weer opgepakt. Oranje won met 3-1 van Estland, dat zelf nog zonder punten was.

De setstanden waren 22-25, 25-19, 25-19 en 25-20. Het was de derde zege in de reeks van vier wedstrijden tot nu toe. Maar van een glansprestatie was geen sprake. De volleyballers worstelden vier sets lang tegen een stukken zwakkere tegenstander, maar schade bleef uit op de verloren eerste set na.

In die eerste set leek het alsof de klap in drie sets die wereldkampioen Polen zondagmiddag in sportpaleis Ahoy had uitgedeeld, nog nadreunde.

Oranje stapelde fout op fout. Halverwege de set had bondscoach Roberto Piazza al zijn twee time-outs verbruikt in een poging het tij te keren. Zelfs aanvoerder en alleskunner Nimir Abdelaziz deelde in de malaise. De Esten speelden de wedstrijd van hun leven. Wat hielp was dat de tribunes van de Sporthallen Zuid in Amsterdam blauw kleurden en de ongeveer tweeduizend fans hun ploeg veel luidruchtiger steunden, dan de Oranje fans, die ook hier in de minderheid waren.

Nederland organiseerde twee keer eerder een EK bij de mannen. In 1985 zaten de Oost-Europese supporters nog opgesloten achter het ijzeren gordijn. Bij de volgende editie in 1997 was de muur inmiddels gevallen, maar ontbrak het hen aan de financiële middelen om hun ploeg na te reizen. Maar in deze editie maken de Oost-Europese fans  het toernooi tot een succes. En tot opluchting van de volleybalbond ook financieel.

Woensdag speelt het Nederlands team de laatste poule wedstrijd tegen Tsjechië. Bij winst eindigt Oranje als tweede in de poule en komt het zaterdag in Apeldoorn in de achtste finale in actie tegen de nummer drie van de poule die in België (Brussel en Antwerpen) wordt gespeeld. Dat zou Slowakije of Duitsland kunnen worden.

Wil het team een kans maken op een plaats in de kwart finale die de maandag daarop ook in Apeldoorn wordt verspeeld, dan moet het wel in een betere vorm steken dan tegen Estland.