19 September 2019, 10:19 uur
Sport
mainImage

door Chris Mast

Het Nederlands volleybalteam is op het Europees kampioenschap in eigen land uit vorm. Dat vertaalde zich tegen Tsjechië in de laatste wedstrijd van de voorronde ook in een 2-3 nederlaag met de setstanden 18-25, 25-18, 20-25, 25-22 en 14-16.

De wedstrijd vond plaats in de Sporthallen Zuid, waar voor de verandering maar een handjevol Tsjechische supporters op de tribunes had plaats genomen, dus daar lag het niet aan.

Zaterdag gaat voor Oranje in Apeldoorn het toernooi verder met de wedstrijd in de achtste finale. Omdat de andere landen op donderdag nog hun laatste poule wedstrijden afwerken valt nog niet met zekerheid te zeggen welke tegenstander Nederland treft en of de nederlaag gevolgen heeft voor de eindrangschikking in de voorronde poule.

Al vanaf de eerste set was duidelijk, dat Nederland een moeilijke avond zou krijgen. De Tsjechen, van wie de meeste spelers over een moeilijke opslag beschikten, namen brutaal een 16-10 voorsprong en stonden die niet meer af. In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Cruciaal was het verloop van der derde set waarin Oranje een 10- 5 voorsprong via 13-13 uit handen gaf om uiteindelijk met vijf punten verschil de set te verliezen.

Ook de vijfde set bood Nederland nog volop kansen, zoals een matchpunt op 14-13, dat de Tsjechen aanvallend onschadelijk maakten. Vervolgens was de Nederlandse defensie op het eerste Tsjechische matchpunt (14-15) kansloos. Robert Andringa raakte de vijandelijke sprongservice met één hand zodat de bal in de tribune verdween. Een roemloos einde van de wedstrijd.

In dit toernooi heeft Nederland één speler van de superklasse, aanvoerder, alleskunner en diagonaal Nimir Abdelaziz. Het is verleidelijk voor de spelverdeler om hem bijna alle aanvallen te laten opknappen, maar tegen Tsjechië bleek duidelijk dat die spelopvatting voor het team tot beperkingen leidt. Andere spelers die de pass, dat is de ontvangst van de opslag, verzorgen, komen aanvallend niet in hun ritme en de midblokkeerders springen veel maar krijgen ook te zelden een bal.

Bij het Olympisch kwalificatie toernooi een maand geleden in Ahoy maakte Oranje nog een totaal andere indruk. Toen was Abdelaziz niet in topvorm. In de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea werd hij door bondscoach Roberto Piazza zelfs naar de kant gehaald. Paradoxaal genoeg leidde dat in Rotterdam - met de wedstrijd tegen Amerika als hoogtepunt - tot een betere teamprestatie.

Aan de bondscoach de taak om zijn team voor zaterdag weer op de rails te krijgen.