10 January 2020, 12:19 uur
Sport
mainImage

door Chris Mast

De Oranje volleybalsters hebben op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Apeldoorn de opgaande lijn niet weten vast te houden. Polen bracht Oranje met een 3-1 nederlaag terug op aarde. De setstanden waren 25-20, 25-23, 23-25 en 25-23. Hoewel de marges in de laatste drie sets klein waren, was het toch Polen dat een sterkere indruk achterliet. Vooral aanvallend, blokkerend was Oranje sterker, maar dat woog niet op tegen de sterkere Poolse aanval, die in totaal 62 punten scoorde tegen Nedeland 43.

De Poolse zege bevestigde de krachtsverhouding van het laatste Europees Kampioenschap. Polen bereikte toen de halve finale, het versloeg in de loop van het toernooi Italië en Duitsland en eindigde als vierde. Oranje strandde (in en tegen Turkije) in de kwart finale.

Bondscoach Giovanni Caprara had voor dezelfde (gelegenheids) opstelling gekozen als de dag ervoor, dus met Floortje Meijners als diagonaal aanvalster en de jeugdige Nika Daalderop als vleugelaanvalster. Maar het team draaide een stuk minder als in de wedstrijd tegen Bulgarije. Op cruciale momenten in de derde en vierde set trachtte bondscoach Caprara met speelsterswisselingen het team een impuls te geven. Maar de meeste wissels zorgden eigenlijk voor meer onrust.

Door de nederlaag eindigt Nederland in de poule als tweede, het treft op zaterdag in de halve finale Duitsland, dat in de andere poule nog ongeslagen is. Polen ontmoet de winnaar van de wedstrijd tussen Turkije en België vandaag. Zondag strijden de beide winaars tegen elkaar voor het ene ticket naar Tokyo. De kans is aanwezig dat Nederland en Polen elkaar dan voor de tweede maal treffen.