Voorspelling Supercomputer: Tsjechië wint EK voetbal

25 June 2021, 08:39 uur
Sport
mainImage
Tanja Milolaza
"Oranje wordt geen Europees kampioen voetbal"

Slecht nieuws voor alle Nederlandse voetbalfans: Tsjechië wordt de nieuwe Europese kampioen. Deze voorspelling is afkomstig van de Super Computer van weddenschap- en kansspel operator Sportradar. Volgens de Super Computer winnen de Tsjechen in de finale op 11 juli in Londen van een andere outsider, Denemarken, zo valt te lezen in de Daily Mirror van donderdag.

Tsjechië is komende zondag in de achtste finale van het EK in Boedapest tegenstander van Oranje, en als de voorspelling van de computer uitkomt betekent dat meteen het eindstation voor Oranje in dit toernooi.

Al eerder wonnen absolute outsiders de Europese voetbaltitel. Voor het laatst gebeurde dit in 2004 toen ‘dark horse’ Griekenland, waar niemand rekening mee had gehouden, het EK in Portugal won. Eerder won ‘campingelftal’ Denemarken als vervanger van het gediskwalificeerde toenmalige Joegoslavië in 1996 de titel.
Gedurende het dit jaar vanwege Covid-19 uitgestelde EK 2020, voorspelde de Super Computer reeds diverse resultaten goed. Zo wist het vooraf te melden dat België met 3-0 van Rusland zou winnen, voorspelde het goed dat Frankrijk met 1-0 sterker zou zijn dan Duitsland, en ook de 1-0 score van Oostenrijk tegen Oekraïne was goed voorspeld, evenals het 1-1 gelijkspel van Wales tegen Zweden, en de verrassende 1-1 van Spanje tegen Polen.

Het in Zwitserland gevestigde bedrijf Sportradar baseert zijn voorspellingen op voetbaldata van de afgelopen twintig jaar. Het wereldwijde bedrijf met vestigingen in dertig landen en tweeduizend werknemers, voorspelde eerder dit jaar correct dat ADO Den Haag en Emmen uit de eredivisie zouden degraderen.

Door : Peter Petit