mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Jan D. Swart

Geen idee of John Blok komende nacht goed slaapt, maar wie Scheveningen in de laatste twintig minuten van de thuiswedstrijd tegen Katwijk aanvallend zag aanmodderen nota bene met één man meer, houdt z’n hart vast.

Grote kans dat Blok zijn spelers vooraf op de mogelijkheid van een numerieke meerderheid niet had voorbereid, logisch, maar men mag toch verwachten dat als zo’n mazzel zich simsalabim voordoet en men realiseert zich ook nog dat er daarna een zee aan tijd resteert, dat er dan in elk geval een serieuze poging gedaan wordt om schrik te verspreiden. Maar nee hoor.

Geen kippendrift. Dat was the pain in the ass voor Scheveningen, dat op Houtrust helemaal niet zoveel minder was dan de duur ogende Bentley uit Katwijk, maar eenvoudigweg op de juiste momenten niet in staat bleek de piketpaaltjes te slaan.

Ruimte plenty in die slotfase, maar Scheveningen creëerde niet eens kansen. En dat kan Blok zijn spelers aanrekenen als hij vannacht maalt en de wedstrijd nog een keer over speelt die uiteindelijk met 1-2 werd verloren. Niet te hopen dat daarbij telkens het beeld van de ranglijst terugkeert, want die ziet er niet erg jofel uit na vijf wedstrijden en drie nederlagen. Als dit het moyenne wordt van de komende maanden zal het eeuwfeest in 2019 – gezien het goedhumeurimperium van de club - weliswaar net zo nat zijn, maar dan komt er toch een klein dompertje op te liggen.

Scheveningen zal de komende wedstrijden iets minder veryupt moeten spelen. Nu zijn achterstanden op de ranglijst nog minimaal. Eén of twee snelle oplevingen en het jonge elftal staat in de middenmoot. Psychologisch is dat handiger dan wanneer die oplevingen in november volgen, want dan is het peloton uit elkaar gerukt en wordt het hijgen. En kan dit Scheveningen die druk wel aan? Die vraag kan Blok vannacht meenemen.

Scheveningen is ingezeept door Robbert Susan. Hij scoorde kort na rust met het hoofd de uiteindelijk beslissende 1-2 voor Katwijk, belust als hij na zijn schorsing was op zelfpromotion. Gelukt. Een temperamentvolle jongen, deze Susan. Had Blok hem die laatste twintig minuten maar in zijn frontlinie gehad. Nu stond de trainer van Scheveningen op dieet.

Het mooiste en eerste doelpunt kwam overigens op naam van Katwijker Joey Jongman. Hij pegelde de bal van grote afstand via de onderkant van de lat binnen. Dat heet een herdersmatje. Joël Donald presenteerde daarna de gelijkmaker en hoe het na de 1-2 van Susan is gegaan, is nu bekend. Het was geen looiigheid, maar om nu te zeggen dat de aanvallers van Scheveningen het zaad voor hun ogen zagen, nou nee. Blok had in de laatste twintig minuten een soort Lowlands op Houtrust verwacht, maar het werd Ockenburg.

* Jan D. Swart is oud-chefsport en columnist Haagse Courant, nog steeds verbonden aan Den Haag Centraal en schreef samen met Johan Derksen de twee bijbels 'Kanjers, Culthelden & Engnekken. Recent voltooide hij de biografie van Wim Landman (oud-doelman Scheveningen Holland Sport en Oranje). Hij kiest in Zuid-Holland de wedstrijd van de week.