75 jaar vrijheid Den Haag, en wat eraan voorafging

16 February 2020, 10:40 uur
Uitgaan
mainImage

Tot 25 mei 2020 organiseert het Haags Gemeentearchief in De Galerij (Tramtunnel, station Spui) de tentoonstelling “75 JAAR VRIJHEID IN DEN HAAG… en wat daaraan voorafging”. Met beeldmateriaal uit eigen collectie brengt het archief de viering van vrijheid in beeld en toont ze het verhaal van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De oorlogsjaren brachten Den Haag veel schade. Er vielen bommen in de hele stad en per vergissing bombardeerden de geallieerden op 3 maart 1945 het Bezuidenhout. Er was gebrek, niet alleen aan voedsel, maar aan van alles. Er kwamen affiches en boekjes met tips & tricks om zo zuinig mogelijk om te gaan met elektriciteit, voedsel, batterijen en kleding. De collectie van het Haags Gemeentearchief bevat veel origineel beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Een selectie van dit materiaal is in de tentoonstelling opgenomen.

Vrijheid betekent tegenwoordig meer dan bevrijding

Net als in de rest van Nederland worden in Den Haag jaarlijks op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en wordt op 5 mei de bevrijding gevierd. Hiervan zijn veel affiches bewaard gebleven en een aantal daarvan is te bezichtigen in de tentoonstelling.
Het vieren van vrijheid gaat inmiddels verder dan de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdingsdag is tegenwoordig het Vrijheidsfestival dat meerdere weken omspant, waarbij vrijheid meer betekent dan bevrijding. Tussen 1945 en 2020 is vrijheid vaak in beeld gebracht in foto’s en posters. Ook deze zijn bewaard bij het Haags Gemeentearchief en een deel hiervan is nu te zien in de tentoonstelling.