Dagblad070 | BIB Gourmand uitgereikt aan 5 restaurants

BIB Gourmand uitgereikt aan 5 restaurants

mainImage
Foto: Het keukenteam van Restaurant Publique met 2e van rechts chefkok Marc Plat.

Michelin heeft de befaamde BIB Gourmands weer uitgereikt in Nederland. In Den Haag kregen 5 restaurants dit predikaat voor uitstekende prijs/kwaliteit van de Michelin inspecteurs: Restaurant Publique (nieuw), Restaurant Ñ (nieuw) Restaurant Basaal, Restaurant Oogst en Restaurant Tapisco.
 
Restaurant Publique

Chefkok Marc Plat (2e rechts op de foto) is klassiek geschoold en heeft ervaring opgedaan in diverse gerenommeerde restaurants. Zijn kookstijl kun je omschrijven als eigenzinnig, klassiek, spannend en vol van smaak. 
Hij laat zich inspireren door de seizoenen en probeert zoveel mogelijk te werken met lokale leveranciers.

Publique is 5 jaar geleden ontstaan met de broers Sjoerd en Casper Smits en hun neef Maurits Jonkman. Al jaren is dit een restaurant met een goede keuken, voor iedereen toegankelijk en met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Een plek waar je komt voor een totale beleving in een ongedwongen sfeer.

Restaurant Ñ

Andere nieuwkomer is restaurant Ñ uit de Nobelstraat in Den Haag. Gelegen in een prachtig hoekpand met terras voor de deur en met een gezellige bar binnen waaraan je de avond kan starten met Tapas.
Net als BIB Gourmand zaak Tapisco is de keuken van Ñ geïnspireerd op de Spaanse en Portugese keuken. Veel gerechten kan je hier delen met tafelgenoten en de menukaart wisselt regelmatig.
Klassieke Spaanse gerechten kom je tegen op de kaart:  Pimientos de Padrón, gegrilde pulpo, Ibérico varken.
 

Restaurant Basaal

Al jaren lang kookt Bas Oonk op de Dunne Bierkade een eigen, hedendaagse ‘Nouveau Ruig’ kookstijl die hij met passie en gedrevenheid heeft ontwikkeld. Bas haalt zijn producten zoveel mogelijk in de directe omgeving. Zo laat hij exclusief kaas maken bij Kaasboerderij De Vierhuizen uit Zoeterwoude voor Basaal. Ook zoekt Bas iedere week zijn verse vis uit in Scheveningen bij HollandVis. 

Restaurant Oogst

Restaurant Oogst is 'het zusje' de brasserie, als je dat zo mag noemen, van Restaurant Calla's (* Michelin). Chefkok Emma Loef kookt met haar 'Oogst' graag met het seizoen mee. Veel ingrediënten komen uit de groenten- en kruidentuin 'Laantje Voorham" van Arie Voorham uit Wassenaar. De gerechten van restaurant Oogst zijn puur en smaakvol en een culinaire weerspiegeling van het seizoen. Gastheer Alexandros Spanakis zorgt in het restaurant voor een prettige ambiance en met zijn gastvrije houding voor een prettige service.

Restaurant Tapisco 

Op de Kneuterdijk bevindt zich ruim 1 ½ jaar Restaurant Tapisco, geïnspireerd op de Iberische keuken. Enkele maanden na de opening ontving deze al een BIB Gourmand (najaar 2018).
Tapas, petiscos, [Tap-isco] cocktails, Spaanse en Portugese wijnen, dit zijn de ingrediënten van Tapisco. Naast Spaanse hammen kunnen de gasten in de avond kiezen uit een scala aan tapas en petiscos, zoals empenada’s , gilda (beroemde pinxto uit San Sebastian), macaron van inktvis en tonijn, gamba piri piri et cetera.


Meer BIB Gourmands in Den Haag

Bas Oonk en Marcel van der Kleijn roepen collega Haagse restaurants op om ook te streven naar een BIB Gourmand voor hen zaak. "De BIB Gourmand zet je zaak op de (internationale) kaart en zorgt voor meer (inter)nationale gasten", aldus van der Kleijn. 
Bas Oonk: "Vele touristen die Den Haag bezoeken zoeken via Michelin (online en gids) naar het restaurant met het BIB Gourmand logo en komen zo bij ons in het restaurant".

BIB GOURMAND:

Om in aanmerking te komen dienen de restaurants een driegangen keuzemenu voor maximaal 39 euro te serveren. Elk bekroond restaurant verzekert volgens Michelin 'een onweerstaanbare verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier.'