Dagblad070 | Christmas and Carols op Scheveningen

Christmas and Carols op Scheveningen

mainImage

Dinsdag 17 december organiseert het gemengd koor Concertante een prachtig Kerstconcert in de Oude Kerk aan de Keizerstraat te Scheveningen. Aan dit concert wordt medewerking verleend door het wereldberoemde KATHEDRAAL JONGENSKOOR POZNAN, ook bekend als De Poolse Nachtegalen, onder leiding van Szymon Daszkiewicz.


Concertante staat onder leiding van gastdirigente en sopraan Marjolein Kolkert. Onder haar leiding heeft het koor de afgelopen maanden met veel plezier gewerkt aan de voorbereidingen van dit kerstconcert. Naast het dirigeren van het koor zal Marjolein ook enkele solo’s ten gehore brengen. Voor de begeleiding zorgt pianist Rutger de Ronde die wordt bijgestaan door zijn eigen ensemble MIR. Het concert begint om 20.00 uur en een half uur voor aanvang gaan de kerkdeuren open.

De kaartverkoop is inmiddels succesvol van start gegaan. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor € 15,00 (incl. een consumptie) via de koorleden of online via www.ticketkantoor.nl/shop/christmascarols. Eventueel ook via 06 20490947. Indien nog voorradig zijn kaarten voor aanvang van het concert te koop bij de ingang van de kerk voor € 17,50. (www.concertante.nl)

Meer over de medewerkers

Dit jaar is het, met de medewerking van het koor Concertante, gelukt het beroemde koor 'De Poolse Nachtegalen' naar Nederland te halen. Het jongenskoor maakt een tournee en geeft maar één concert in de regio Den Haag in de Oude Kerk van Scheveningen. Op het programma staan Christmas Carols van o.a. John Rutter en Oost Europese Kerstliederen. Het koor Concertante zal een ook aantal werken ten gehore brengen. Dit koor, dat twintig jaar geleden haar eerste concert ook in deze kerk organiseerde, staat sinds mei 2019 onder leiding van Marjolein Kolkert. Marjolein is als sopraan tevens de vocale solist tijdens dit concert.

Sinds 1914 is het Kathedraalkoor Poznan, waarvan de oorsprong in de 15e eeuw ligt, in Europa bekend als ‘De Poolse Nachtegalen’. Sinds 1991 staat het koor onder leiding van dirigent priester Szymon Daszkiewicz. Het koor treedt op in verschillende steden in Polen en nam deel aan vele gedenkwaardige evenementen, waaronder muziekfestivals op diverse Poolse en internationale podia. Het koor en de dirigent hebben talrijke decoraties, onderscheidingen en hoge eervolle vermeldingen ontvangen. In de afgelopen jaren waren er concerten in België, Brazilië, Frankrijk, Spanje, Nederland, Duitsland, Italië en het Vaticaan.

Het koor Concertante verzorgde concerten en nam deel aan tv-opnames in diverse grote kerken in Nederland, de Dom van Keulen en de kathedraal van Altenberg en in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam. In Engeland zong het koor in Ely Cathedral en in de kathedraal van Coventry. In 2011 en 2017 verleende het koor medewerking aan de Last Post Ceremonie onder de Menenpoort te Ieper. Het repertoire van Concertante is divers, zonder zich vast te leggen op een specifiek repertoire. Wat door de jaren heen niet veranderd is, is de Engelse insteek bij zowel de muziekkeuze als de koorklank. Het koor repeteert in Voorburg.

Na een in 2009 afgeronde studie theologie, besloot Marjolein Kolkert de sprong te wagen en een gekoesterde droom na te jagen: zangeres worden. In 2014 studeerde zij af aan het Rotterdams conservatorium. In haar studiejaren kreeg zij zanglessen van Frans Huijts en werd regelmatig gecoacht door o.a. Roberta Alexander en Caroline Watkinson. Als sopraan heeft Marjolein in de afgelopen jaren al veelvuldig opgetreden als solist bij kooruitvoeringen en concerten en als koorzanger treedt ze regelmatig op met het professionele Rotterdam Symphony Chorus. Naast haar werkzaamheden als zangeres, geeft Marjolein ook zangles. Sinds 2016 wordt zij gecoacht door Marjan Kuiper.

De instrumentale begeleiding bestaat uit ensemble MIR. Het ensemble bestaat uit de klarinettiste Mutsumi Watanabe, geboren in Japan, de violist Ioan Haffner, de cellist Alexis Bove, beide geboren in Frankrijk en de pianist Rutger de Ronde, geboren in Nederland. Rutger is sinds mei 2019 wekelijks de pianobegeleider bij de repetities van Concertante.