Dagblad070 | Dwergauto's in Louwman Museum

Dwergauto's in Louwman Museum

mainImage

Tot en met 1 september biedt het Louwman Museum in Den Haag een overzicht van dwergauto’s uit de jaren vijftig. De autootjes hebben inmiddels een cultstatus. Er zijn er dertig samengebracht in het museum.

Dwergauto’s (ook wel microcar, bubblecar of Kabinenroller genoemd) zijn compacte drie- of vierwielers, voorzien van een één- of tweecilindermotor met een beperkt vermogen. Sommige carrosserieën werden gevormd door een houten frame, overspannen met doek van kunstleer of voorzien van gespijkerde aluminium plaatdelen. Ook werd er al geëxperimenteerd met kunststof carrosserieën. De vormgeving was zeer divers en soms uiterst merkwaardig. Met veiligheid werd nauwelijks rekening gehouden.

Boegbeeld van de tentoonstelling is de Peel P50 uit 1962. De kleinste productieauto ter wereld werd op het eiland Man gebouwd en is slechts 132 cm lang, 99 cm breed en 120 cm hoog. Het autootje weegt 59 kilo en wordt aangedreven door een DKW-bromfietsmotortje van 49cc. De topsnelheid bedraagt 61 km per uur. De op de tentoonstelling getoonde Peel is de eerst geproduceerde auto van in totaal 47 stuks.