Effect van meer droogte op waterleidingen

19 August 2019, 11:44 uur
Uitgaan
mainImage

De toenemende droogte in de regio leidt er steeds vaker toe, dat leidingen in de zomermaanden knappen. Iets wat normaliter vaak enkel in de winterperiode gebeurt! Het feit dat leidingen in de winter minder vaak gebruikt wordt, leidt ertoe dat het water bevriest. Als gevolg hiervan zet het water uit, waarmee de druk op de leidingwanden toeneemt. Op het moment dat de druk te groot wordt, zal de leiding knappen. Een lekkage is hiervan het gevolg! Daarbij moet de leiding vervangen worden om deze weer normaal te laten werken. Iets wat hoge kosten met zich meebrengt. Door de leidingen voor de winterperiode af te sluiten en leeg te laten stromen, kan een dergelijke situatie voorkomen worden.

Een soortgelijk probleem met een toenemende druk doet zich ook voor in de zomermaanden. Nu bevriest het water echter niet, maar daalt het grondwaterpeil.

Toenemende druk door dalend grondwaterpeil
Doordat het grondwaterpeil daalt, neemt de druk op de leidingwanden toe. Op deze manier groeit ook de kans op het knappen van de leiding, met een lekkage tot gevolg. Het is erg lastig om een dergelijke situatie te voorkomen. Het nat houden van de grond zou immers voor een ernstige waterverspilling zorgen. De breuken in de leidingen treden op, wanneer het grondwaterpeil onder de hoogte van de leidingen zakt. Vaak worden waterleidingen op een diepte van circa een meter onder de grond gelegd.

Waar een geknapte leiding door een dalend grondwaterpeil lastig te voorkomen is, kun je het knappen van leidingen in de winter wel tegengaan. Zorg er zelf voor dat de buitenleidingen worden afgesloten van het waternet in huis, of schakel hier een loodgieter voor in. Aan het eind van de winter kan de leiding weer worden aangesloten.

Loodgietersbedrijf inschakelen bij geknapte leidingen
Mocht je te maken krijgen met een geknapte leiding, dan kan een loodgietersbedrijf uit Leiden hulp bieden bij het herstel hiervan. De geknapte leiding moet verwijderd worden, om deze vervolgens te kunnen vervangen voor een nieuw leidingstuk. Het is afhankelijk van de situatie, hoe groot het te vervangen leidingstuk is. Zelf een kapotte leiding vervangen blijkt vaak een hele uitdaging te zijn voor woningbezitters. Zo is het van groot belang, dat de leidingen op de juiste wijze worden aangesloten. Mocht er speling tussen de verschillende leidingstukken voorkomen, dan kan er water uit de leidingen sijpelen. Zeker wanneer een dergelijke lekkage zich nog binnen je woning bevindt, leidt dit tot een nare waterschade.