Dagblad070 | Everest 5 september terug in Omniversum

Everest 5 september terug in Omniversum

mainImage

Vanaf 5 september terug in het Haagse filmtheater Omniversum: MacGillivray Freeman’s Everest, de met prijzen overladen en succesvolste IMAX-documentaire aller tijden. Op het 840 m² grote koepelscherm van Omniversum een meeslepende en onvergetelijke ervaring.

De grootbeeldfilm Everest is het dramatisch, waargebeurde verhaal van een internationaal team van klimmers verovert, kort na een grote tragedie. Hun succesvolle beklimming van Mount Everest enkele dagen nadat medeklimmers en vrienden er omkwamen, is een meeslepend verhaal over doorzettingsvermogen en een berg waarvan ze houden, die ze respecteren en soms vrezen.

Everest neemt de kijkers mee over krakende ijswanden en gapende afgronden, langs gevaarlijke, torenhoge kliffen, en – na een aangrijpende reddingsactie – naar de gevarenzone van zuurstofarme hoogtes. De grootbeeldfilm toont bovendien hoe Mount Everest werd gevormd en blijft evolueren, wat de invloed is van extreme hoogtes op de fysieke en mentale weerstand van de klimmers en hoe de Everestervaring is doordrongen van de cultuur en traditie van de Sherpa’s.

Everest werd mede geregisseerd door David Breashears, die zelf Mount Everest beklom. De sterren van de film zijn de leden van de expeditie: Ed Viesturs, Araceli Segarra, Jamling Tenzing Norgay, Sumiyo Tsuzuki, Paula Viesturs en de Sherpa’s die hielpen de zwaarste camera ooit naar de top van de Everest te dragen.