Dagblad070 | Expositie Preferred Pronouns in Atrium

Expositie Preferred Pronouns in Atrium

mainImage

De fototentoonstelling Preferred Pronouns toont trans mensen uit drie landen die regisseur en fotograaf Koen Suidgeest heeft geportretteerd en zet bezoekers aan het denken over identiteit, gender en acceptatie. De tentoonstelling sluit aan bij International Pronouns Day op 16 oktober. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor hoe wij elkaar aanspreken. Op 15 oktober wordt de tentoonstelling geopend  met vertoning van de film m/f/x van Suidgeest. De expositie die mede mogelijk gemaakt is door Hivos en Atrium City Hall is van 15 oktober t/m 2 november te zien in het Atrium Den Haag.
 

De tentoonstelling is tot stand gekomen tijdens de productie van de door Hivos gefinancierde documentaire m/f/x van regisseur en fotograaf Koen Suidgeest in opdracht van Human Rights in The Picture. In deze film maken we kennis met drie moedige trans mensen uit Nederland, Honduras en Vietnam. Regisseur en fotograaf Koen Suidgeest: “Tijdens het maken van m/f/x hebben we vele bijzondere en kleurrijke mensen ontmoet. Ik wilde graag iets doen met hun aangrijpende verhalen en besloot daarom portretten te maken. De eerlijke en breekbare beelden zullen niemand onberoerd laten.”

International Pronouns Day

De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op 15 oktober met de vertoning van m/f/x. Dat is geen toeval. Een dag later is het namelijk International Pronouns Day en wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor hoe wij elkaar aanspreken. Een pronoun, of persoonlijke voornaamwoord, heeft voor veel mensen een beladen betekenis. Wie bepaalt of we hij of zij zeggen? Bestaat er niets anders?
 
Documentaire m/f/x

De foto’s zijn gemaakt tijdens de productie van de documentaire m/f/x. Deze film laat je kennismaken met drie moedige trans mensen uit Nederland, Honduras en Vietnam. Regisseur en fotograaf Koen Suidgeest: “Tijdens het maken van m/f/x hebben we vele bijzondere en kleurrijke mensen ontmoet. Ik wilde graag iets doen met hun aangrijpende verhalen en besloot daarom portretten te maken.”
 

Opening dinsdag 15 oktober

Op dinsdag 15 oktober wordt de fototentoonstelling Preferred Pronouns officieel geopend met de vertoning van de film van regisseur en fotograaf Koen Suidgeest m/f/x in het Stadhuis. Na de film praten we over identiteit en wat er bij komt kijken als je deze officieel wilt laten aanpassen. We gaan in gesprek met Bert van Alphen (wethouder gemeente Den Haag), Nanoah Struik (krijgt als tweede persoon in Nederland een X in het paspoort) en Karen Hammink (expert organisatie Hivos).
 
Programma

16:30 uur Ontvangst Foyer Raadzaal
16:45 uur Vertoning m/f/x met paneldiscussie na afloop
18:00 uur Bekijken fototentoonstelling in het Atrium
18:30 uur Einde

Aanmelden voor de opening kan via www.hivos.nl/pronouns.
 

Koen Suidgeest

Koen Suidgeest (Amsterdam, 1967) is regisseur, schrijver en fotograaf. De projecten van Koen gaan vaak over mensenrechtenkwesties, waarbij hij zich meestal richt op de rechten van vrouwen in ontwikkelingslanden. In oktober 2017 toonde Suidgeest al eerder een project in het Atrium Den Haag, Costuras. De expositie toonde meer dan 200 vrouwen uit Spanje en Nederland en hun relatie tot borstkanker.
 

Hivos

Organisatie Hivos gelooft in moedige mensen. Samen met hen komen zij op voor gelijkheid en strijden zij tegen machtsmisbruik. Zij werken met activisten, ondernemers, journalisten, kunstenaars, burgers en hun organisaties in meer dan 30 landen, zoals in het Atrium Den Haag met Koen Suidgeest. Hivos staat hen bij met kennis, contacten, geld en bescherming. Zo bouwen we samen aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld.
Hivos vindt dat mensen zelf moeten kunnen bepalen hoe ze aangesproken willen worden. Dat kan met hij, zij of met hen of they zijn. Juist de trans mensen die geportretteerd zijn voor de tentoonstelling weten hoe belangrijk dat is. De verscheidenheid van mensen maakt ons uniek en bijzonder. Dat geldt ook voor hoe mensen gender beleven en daar uiting aan geven.  Hivos werd opgericht in 1968 en is gevestigd in Den Haag.