Dagblad070 | Februari Festival in teken van Brahms

Februari Festival in teken van Brahms

mainImage

Na een succesvolle eerste editie in 2018, waarin Fanny en Felix Mendelssohn en Robert en Clara Schumann centraal stonden, staat het Februari Festival tussen 13 en 17 februari dit jaar in het teken van Johannes Brahms. Dit sluit aan op het programma van de eerste editie: Brahms was een vriend en groot bewonderaar van Robert Schumann en raakte na diens dood zeer goed bevriend – er was zelfs sprake van wederzijdse liefde – met Clara Schumann.
Het Februari Festival brengt vijf dagen lang beleving én verdieping van klassieke muziek. Het toont hoe vitaal en inspirerend klassieke muziek kan zijn. Het prikkelt de luisteraar door geliefde én minder bekende werken van Brahms te combineren met die van componisten die hij bewonderde, stimuleerde, tot zijn vrienden mocht rekenen of die hem navolgden.
Het Alban Berg Ensemble Wien is in wisselende bezetting te horen tijdens het festival. Het ensemble wordt aangevuld door onder meer Simone Lamsma, Quatuor van Kuijk, Ishay Shaer, Thomas Beijer, Hawijch Elders, Deirdre Angenent, Barbara Kozelj, Renate Arends, jonge musici van het Koninklijk Conservatorium en leden van het Residentie Orkest.

Programma

Smeulend zigeunervuur - 13 februari, 20:00
Het festival opent met muziek van Brahms en zijn protegé Dvořák.
Vlinders in de buik - 14 februari, 20:00
Beleef de hartstochtelijke en oprecht ontroerende kamermuziek die Brahms zo kenmerkt, geïnspireerd door onder andere Bach en Johan Strauss jr.
Doorwrocht perfectionist - 15 februari, 20:00
Met regelmaat vernietigde de perfectionist Brahms werk dat in zijn ogen niet voldeed. Wat overbleef zijn uiterst innovatieve kamermuziekwerken.
Walsen met diepgang - 16 februari, 19:30
Een feestelijke soirée waarin groots wordt uitgepakt.
Een genotzuchtige strijkersfinale - 17 februari, 15:30