Gft: wat kan Den Haag ermee? in Nutshuis

20 September 2019, 12:37 uur
Uitgaan
mainImage

“Hagenaar zamelt slechts tien kilo gft-afval in.” Dit stond vorig jaar geschreven in de kranten die vervolgens vast door velen met groenteresten en fruitschillen erin werden weggegooid. De gemiddelde Nederlander buiten Den Haag zamelt 86 kilo in. Op donderdagavond 3 oktober komen Haagse beleid- en gangmakers samen in Het Nutshuis in Den Haag om hun vruchtbare plannen te pitchen en de bezoekers in beweging te brengen om bewuster om te gaan met hun organische afval. Tussen de voedzame tips, verhalen en filmpjes door valt er ook veel te proeven.

In alle schakels van grond tot en met gft-afval gaan enorm veel voedsel en vruchtbare voedselresten verloren. Op het vierdaagse All About Food Festival – waarvoor Het Nutshuis, Juni Café, Impact Kitchen, Duurzaam Den Haag, TransitieCinema en Conscious Kitchen van 2 tot en met 5 oktober hun krachten bundelen – komen alle schakels van voedselverspilling aan bod in uiteenlopende programma’s. Van een ontbijt met voedseloverschotten van de Haagse Markt tot een viergangendiner met blinde proeverijen. Op donderdag 3 oktober staat de laatste schakel, ons organische afval, centraal in het programma ‘Change of Waste’.

Hoewel gft-scheiding van cruciaal belang is voor een circulaire samenleving, voelen veel mensen die noodzaak niet. Nóg niet, want er zijn voldoende gang- en beleidmakers bij wie het onderwerp wel leeft en die anderen weten te inspireren. Zo ook binnen de TU Delft, waar masterstudenten Rombout Huisman en Cis Huinink met vier medestudenten onderzoek deden naar de beste manier om gft-afval te scheiden in een stedelijke omgeving. Zij keken naar Leiden, in opdracht van de stad zelf. In hoeverre deelt Den Haag deze ambities met Leiden, welke tips uit het onderzoek kan de stad meenemen en welke stappen worden op dit moment gezet? Antwoorden op die vragen zal een projectmedewerker huishoudelijk afval van de gemeente Den Haag komen geven. Hoe afvalscheiding en -hergebruik op dit moment is georganiseerd, maakt de gemeente op een beeldende manier duidelijk in de filmpjes van de Afvalbioscoop. Deze ludieke bioscoop – een rolcontainer met beeldscherm en kliko’s met ingebouwde speakers – draait op 3 oktober in Het Nutshuis.

Natuurlijk is de rol van de gemeente onmisbaar in dit verhaal. Maar de burger kan ook zeker zelf in actie komen en een bijdrage leveren aan een circulaire stad. Dat laten Mark van Duijn, Kitty Hinkenkemper en Menno Swaak zien. Mark van Duijn, die deel uitmaakt van de top-100 Duurzame Ondernemers, draagt met zijn initiatief Smaak voor Groen bij aan een groener Den Haag. In ‘Change of Waste’ trakteert hij het publiek op een spoedworkshop Bokashi, de techniek waarmee je keukenresten kunt fermenteren. Kitty Hinkenkemper (Den Haag in Transitie) en Menno Swaak (Permacultuur Den Haag) laten de wonderlijke werking van wormencompost en -hotels zien en de manieren waarop je hiermee ook thuis aan de slag kunt.

Fermentatietechnieken kunnen ook weer leiden tot het heerlijkste eten. Tussen de voedzame verhalen en inspirerende tips door schotelt Juni Café het publiek Kimchi-hapjes en een gefermenteerd drankje van Instock voor. Als we het over circulariteit en eten hebben, mag Haagse Zwam niet ontbreken.  Terwijl de bezoekers hun tanden zetten in de Haagse Zwam-bitterbal, zal oprichter Annelies Goedbloed vertellen over haar succesvolle kweekproducten op koffiedik.  
 
All About Food Festival: Change of Waste
Donderdag 3 oktober
20.00 – 21.45 uur
€ 7,50, inclusief drie ‘waste’ hapjes

Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag
Meer info over het All About Food Festival op nutshuis.nl