Dagblad070 | Haagse Gouden Eeuw terug in het Museum

Haagse Gouden Eeuw terug in het Museum

mainImage

Op zondag 28 april opent het Haags Historisch Museum een tentoonstelling die de Gouden Eeuw in deze stad doet herleven.

Den Haag was in de Gouden Eeuw hét centrum van de macht en het politieke middelpunt van de Republiek. Den Haag had als dorp en internationaal diplomatiek centrum een aparte status. Hier woonden de Oranjes, die als stadhouders grote macht bezaten. Rond het Binnenhof, bestuurscentrum van de Republiek, verrezen indrukwekkende stadspaleizen voor diplomaten, vertegenwoordigers van de provincies en rijke burgers. Hun aanwezigheid stimuleerde de productie van luxegoederen en ambitieuze bouwprojecten: Den Haag beleefde een periode van culturele bloei en economische groei. Maar hoe zat het met armoede, hoge kindersterfte, de handel in koloniale producten en slavernij?

Programma:

Beleef de verhalen van ooggetuigen uit de Gouden Eeuw(doorlopend). Diverse bijzondere figuren zijn uit de Gouden Eeuw gestapt en vandaag in het museum te ontmoeten. Ontdek de verhalen van Geertje Pieters, dienstmeid die regelmatig over de vloer kwam bij Constantijn Huygens; Andries Hofland, Procureur-Generaal bij de zaak Sophia van Noortwijck en Joachim Oudaen, tegelbakker en getuige van de moord op de gebroeders De Witt. Maak mee hoe deze tijd was vanuit de ogen van een burger. 

Een 17de eeuwse proeverij (doorlopend). Laat je mee terugvoeren naar de Gouden Eeuw door middel van een smaakvolle proeverij. Net als in de tentoonstelling krijgt de bezoeker zowel de glans en glorie als de misère voorgeschoteld. Van wildpastei tot gerookte haring en een glaasje Ypocras, proef de Gouden Eeuw. 

Lezing 'tegenstellingen in Den Haag tijdens de Gouden Eeuw' 14.00 en 15.00 uur. Den Haag was in de 17de-eeuw een stad van contrasten. Schrille tegenstellingen waren de orde van de dag: lief en leed, burgers en buitenstaanders, misdaad en straf, wetenschap, Den Haag als centrum van de macht en als rijkste dorp van Europa. Conservator Lex van Tilborg neemt je mee naar de leefwereld van Den Haag in de Gouden Eeuw. 

Waan jezelf als kunstenaar uit de Gouden Eeuw (doorlopend). Schilderkunst en de Gouden Eeuw lijken onlosmakelijk verbonden aan elkaar. Schilders als Jan Steen en Van Goyen zijn niet weg te denken en pronken in het museum. Ga zelf aan de slag en maak een gezamenlijk schilderij met medebezoekers. 


Foto: Haags Historisch Museum