Dagblad070 | Internetkunst 'on demand' bij Stroom

Internetkunst 'on demand' bij Stroom

mainImage

Op 7 september opent rite of access, een showroom vol met downloadbare internetkunst, bij Stroom Den Haag. Initiatiefnemer van rite of access is left gallery, een online platform dat digitale kunst produceert én verkoopt. Het virtuele platform neemt intrek in de fysieke ruimte van een kunstinstelling om de huidige ideeën over toegang tot kunst radicaal op te schudden.

left gallery komt voort uit de net.art beweging, een kunststroming die sinds de jaren ’90 het Internet als voornaamste medium gebruikt. left gallery is als platform koploper als het gaat om het gebruik van bitcoin en blockchain technologie om kunstwerken te produceren én te verkopen. Zo werd in 2015 het werk Event Listeners van mede-oprichter Harm van den Dorpel met bitcoin aangekocht door het Museum für angewandte Kunst (MAK) in Wenen. Dit was ‘s werelds eerste geregistreerde transactie waarbij een kunstwerk door een museum werd aangekocht met cryptovaluta.

App Store meets Contemporary Arts Center

Met rite of access onderzoekt left gallery de toegankelijkheid van publieke kunst door bepaalde voorwaarden te stellen aan haar bezoekers. Hoewel de fysieke ruimte bij Stroom vrij toegankelijk is, worden de digitale werken enkel geactiveerd bij een aankoop. De werken variëren van vluchtsimulator en screensavers tot apps en VR; de prijzen variëren van €1 tot €1000.

Ook zijn er binnen rite of access ‘soft transactions’ mogelijk om de werken tijdelijk te ontgrendelen, denk hierbij aan het ‘liken’ van left gallery op Facebook, of het inschrijven op de nieuwsbrief. rite of access werkt op die manier als een fysieke paywall: het past de verdienmodellen van hedendaagse media toe op hedendaagse kunst.

rite of access opent op zaterdag 7 september 2019 om 17:00 uur bij Stroom Den Haag, Hogewal 1-9 en is te bezoeken tot 21 oktober 2019.

Met bijdragen van: William Habib Kherbek, Margarethe Kollmer, Ryan Kuo, Dorine van Meel, Viktor Timofeev, Adriana Ramic, Harm van den Dorpel, Laurel Schwulst, Micah Schippa, Aarati Akkapedi, Simon Denny en anderen.
Curatoren zijn: Harm van den Dorpel, Emer M. Grant, en Lua Vollaard.

Over left gallery

left gallery werd in 2015 opgericht door kunstenaar/programmeur Harm van den Dorpel en antropoloog Paloma Rodriguez Carrington. De naam van het platform is een afgeleide van 'we left the gallery', uit onvrede over de huidige kunstmarkt.

https://left.gallery/

Over Stroom Den Haag

Stroom Den Haag is een instituut voor beeldende kunst met een breed scala aan activiteiten. Het programma is gebaseerd op de overtuiging dat kunst nieuwe inzichten biedt en een belangrijke bijdrage levert aan het debat over stad, cultuur en maatschappij.

www.stroom.nl

'rite of access' komt tot stand dankzij de financiële steun van Mondriaan Fonds en Gemeente Den Haag.