Dagblad070 | 'Jan Roëde - Een feest voor het oog' bij Pulchri

'Jan Roëde - Een feest voor het oog' bij Pulchri

mainImage

De tentoonstelling 'Jan Roëde - Een feest voor het oog' is vanaf 12 december 2019 tot en met 5 januari 2020 te bezichtigen en wordt officieel geopend op zaterdag 14 december om 15.00 uur door Sacha Bronwasser, schrijver, kunsthistoricus en kunstcriticus.

Jan Roëde (1914-2007) was één van de meest opmerkelijke naoorlogse moderne kunstenaars in Den Haag, onder meer betrokken bij de roemruchte ‘Posthoorngroep’. Hij maakte schilderijen, tekeningen, grafiek, gouaches, maar ook (onder meer) illustraties, glaskunstwerken en wandschilderingen. 

De tentoonstelling belooft niet alleen een feest voor het oog te worden, maar ook mooie buitenkansjes te bieden aan haar bezoekers. Zo heeft de Stichting Jan Roëde uit de collectie aardig wat pareltjes opgediept die nooit eerder te zien waren voor het publiek, maar simpelweg te goed zijn om altijd maar verborgen te blijven in zuurvrije dozen. Ze bieden de geëxposeerde werken te koop aan voor zeer schappelijke prijzen. Dit laatste doen zij, omdat ze graag zien dat werken uit zijn rijke artistieke nalatenschap hun weg gaan vinden naar mensen die hiervan kunnen genieten, zonder dat hoge prijskaartjes dit belemmeren. Kunst is niet enkel bedoeld voor de ‘happy few’, vond Jan Roëde zelf, maar voor iedereen die er happy van wordt.
 
Een deel van de opbrengsten van wat de Jan Roëde Stichting tijdens deze tentoonstelling verkoopt schenkt zij aan stichting de Vrolijkheid, een organisatie die beeldend kunstenaars in staat stelt met hun kunstzinnige talenten plezier en creativiteit te brengen in het leven van jongeren in asielzoekerscentra. De expositie biedt dus naast buitenkansjes om vrolijk makende kunst te zien en aan te schaffen, de mogelijkheid om met een cadeau aan uzelf of aan anderen een goed doel te steunen.

Wegens het jaarlijkse kerstdiner voor leden zijn de bovenzalen niet toegankelijk op 18 december 2019.
Wegens de feestdagen is Pulchri Studio gesloten van 23 december 2019 t/m 1 januari 2020.