Dagblad070 | Nachtburgemeester richt Club op 

Nachtburgemeester richt Club op 

mainImage

“Een club met liefhebbers, makers, gebruikers, stakeholders, ontdekkers en aanjagers van het Haagse uitgaan. Iedereen die iets van de Haagse nacht wil maken (en behouden) is welkom,” aldus Sjoerd van Schuylenburch, nachtburgemeester van Den Haag. In 2020 geeft Van Schuylenburch het stokje door aan een opvolg(st)er. Dat doet de nachtburgemeester echter niet zonder tastbaar nalatenschap en canvas waarop het ‘Haagse uitgaan’ kan doorgroeien. “Mijn opvolger moet er met de eer vandoor.” De oprichting van Club van de Haagse Nacht is een stap.

Nachtvisie 

Het nachtburgemeesterschap voor Den Haag een andere invulling en toekomst geven. Dat was het doel van Van Schuylenburch toen hij in maart 2018 aantrad als nachtburgemeester van de Hofstad. “In de twee jaar dat ik nu bezig ben, heb ik mij meer achter de schermen dan voor de schermen bevonden. En bewust,” zegt Van Schuylenburch, “ik heb gesproken, gelobbyd en – zowel binnen als buiten de stad – onderzoek gedaan naar hoe we het nachtburgemeesterschap op een toffe manier toekomst en continuïteit kunnen geven. Die plannen breng ik nu naar buiten.” 

De zoektocht leidde begin deze zomer tot de presentatie van de Nachtvisie. Een document met een aantal aandachtsgebieden die volgens de nachtburgemeester (en de nieuw opgerichte Stichting Haagse Nachtburgemeester) voor een impuls van het Haagse uitgaan kunnen zorgen.

Club van de Haagse Nacht

De Club van de Haagse Nacht is een volgende stap. Het wordt een bont gezelschap van particulieren en bedrijven die (in)direct betrokken zijn bij het Haagse uitgaansleven (denk aan bezoekers, dj’s, clubs, theaters, cafés, beveiligers etc.). Iedereen die zich hard wil maken voor het Haagse Uitgaan is welkom. Bij lidmaatschap van de club horen diverse voordelen. Zo zullen er netwerkbijeenkomsten georganiseerd worden, kan Nachtburgemeester voor advies zorgen, is er juridische ondersteuning, zijn er korte lijntjes tussen de leden en wordt er binnenkort de eerste Haagse Nacht Awards georganiseerd vanuit de Club. “Maar, de nachtburgemeester wordt zeker geen lobby-orgaan. Zie hem/haar als adviesgever, verbinder en aanjager. Met de Club als kenners, klankbord en steun in de rug.”  

Lidmaatschap voor de Club is 50€ voor particulieren (bezoekers, muzikanten, dj’s), en 200€ voor bedrijven (clubs, cafés maar bijvoorbeeld ook beveiligers of organisaties). Met deze inkomsten hoopt Stichting Nachtburgemeester Den Haag de volgende Nachtburgemeester in ieder geval een (kleine) maandelijkse vergoeding aan te kunnen bieden voor zijn/haar werk (Van Schuylenburch vervult zijn ambt volledig pro bono). Ook kunnen er vanuit de Club van de Haagse Nacht en de Haagse nachtburgemeester met dit geld projecten opgezet worden (zie bijlage Club van de Haagse Nacht voor een aantal voorstellen). Projecten waar bewoners van Den Haag daadwerkelijk wat van zullen merken. Steun voor de Club is direct ook steun voor het Nachtburgemeesterschap ‘nieuwe stijl’, de club heeft dan ook een flinke vinger in de pap bij de verkiezing van de volgende nachtburgemeester.

Leden van de Club van de Haagse Nacht krijgen overigens een sticker, die kunnen zij op hun raam plakken. “Zo herken je de voorvechters van de Nacht” 

Als afsluiter geeft de huidige nachtburgemeester nog een boodschap voor het stadhuis: “Ik hoop dat de gemeente Den Haag ook steun geeft aan dit initiatief. Met steun vanuit alle hoeken van de stad (en nacht) kunnen we zó veel voor elkaar krijgen.” 

Aanmelden voor de club kan via: club@nachtburgemeesterdenhaag.nl