Dagblad070 | Ode aan de Zee in Oude Kerk

Ode aan de Zee in Oude Kerk

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Op  zaterdag 15 juni a.s. is er in de Oude Kerk van Scheveningen een concert onder het thema 'Ode aan de zee'.

Joseph Haydn moest de Noordzee over voor zijn reizen naar Londen. Van hem horen concertgangers de verleidelijke Mermaid song en een stoer matrozenlied. Hij kreeg een Londense Erard vleugel mee naar huis. Dat laatste overkwam ook Felix Mendelssohn-Bartholdi, net als Haydn een graag geziene gast in Engeland. 

Hij verklankt het uitvaren van een schip in het duet Wasserfahrt. Van zijn zus Fanny horen belangstellenden het charmante duet 'Suleika und Hatem'. Er klinken versies van het verhaal over de Lorelei die met haar sirene zang menig schipper liet stranden:van Robert Schumann en zijn vrouw Clara, evenals van Franz Liszt.

Zowel voor de familie Schumann als Franz Liszt was de Erard vleugel het favoriete instrument.In het lied 'Auf dem Wasser zu singen' van Franz Schubert is een sprankelende golfbeweging in de pianopartij te beluisteren. Meer eigentijds is Canticle 1 van B. Britten, geïnspireerd op het Hooglied van Salomo,waarin hij het samenvloeien van waterstromen symbool laat zijn voor de Liefde.

Emmy van Diesen en Hendrik Vonk worden op de Erard vleugel begeleid door Paul de Boer. 

Aanvang concert 15.30 uur.

 


Foto: Digitaal Dagblad