Ziggo wekt woede met onderhoud tijdens Oscars

5 March 2018, 10:53 uur
Uitgaan
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Telecomprovider Ziggo heeft zich afgelopen nacht de woede van veel filmfans op de hals gehaald door tijdens de uitreiking van de Oscars onderhoud te gaan doen. Vele tientallen kijkers uitten op Twitter hun ongenoegen dat zij door het onderhoud niet naar het belangrijkste filmevenement van het jaar konden kijken. Het onderhoud duurde tot 4 uur 's ochtends, toen de Oscarceremonie al twee uur bezig was.

Voor de Haagse filmfans die het hebben gemist: het fantasydrama The Shape of Water van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro verzilverde bij de uitreiking vier van de dertien nominaties, inclusief beste regie en beste film. De Nederlandse inbreng bij de negentigste editie leverde geen Oscar op. In drie categorieën viel Nederland buiten de prijzen.

De acteursprijzen gingen zoals verwacht naar Gary Oldman, voor zijn vertolking van Winston Churchill in Darkest Hour, en Frances McDormand, voor haar rol als moeder die aandacht vraagt voor de onopgeloste moord op haar dochter in Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Acteur Sam Rockwell, die in het misdaaddrama een racistische, homofobe agent speelt, won de prijs voor beste bijrolacteur. De beste bijrolactrice was Allison Jenney, voor haar vertolking van de moeder van kunstschaatsster Tonya Harding in de biografiefilm I, Tonya.

De Nederlandse grimeur Arjen Tuiten was genomineerd in de categorie 'make-up en haar' voor zijn werk aan het drama Wonder, over een misvormd jongetje dat naar school gaat. De 37-jarige Fries zag de film Darkest Hour er met het beeldje vandoor gaan. Net als bij make-up was er ook in de categorie cinematografie voor het eerst een Nederlander genomineerd.

Hoyte van Hoytema hoopte voor zijn camerawerk in Dunkirk op de felbegeerde prijs. Het oorlogsepos, over de evacuatie van Britse soldaten vanaf het strand, won drie technische prijzen voor geluid, geluidsmontage en montage. De Oscar voor camerawerk ging naar de ervaren cameraman Roger Deakins voor Blade Runner 2049, met de Nederlandse Sylvia Hoeks in een hoofdrol. De 68-jarige Brit wist bij zijn veertiende nominatie eindelijk een Oscar binnen te halen.

En dan was er nog het Nederlands getinte Loving Vincent, die in de race was voor beste animatiefilm. Het is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh worden geanalyseerd in de film die mede is ontwikkeld door het Van Gogh Museum in Amsterdam. Deze prijs ging echter, zoals verwacht, naar de veelgeprezen Pixarfilm Coco.

(grimeur Arjen Tuiten; foto en bron: ANP)