Dagblad070 | Grote interesse in I amsterdam Store

Grote interesse in I amsterdam Store

mainImage
Foto: Maarten Huisman

De Haagse overname van de I amsterdam Store op Amsterdam Centraal station heeft voor enthousiaste reacties en positieve verbazing van toeristen gezorgd. Bezoekers werden sinds 13 september verrast met beelden van koninklijk Den Haag en Haagse producten in de schappen. Een flink aantal toeristen liet zich zelfs verleiden om spontaan een dagje naar Den Haag te gaan. Vele anderen werden geïnspireerd met een mooie bestemming voor hun volgende bezoek aan Nederland. De Haagse producten waren in trek in Amsterdam, vooral de Haagse Hopjes werden goed verkocht.

Haagse Hopjes
In de weken dat de Haagse producten in Amsterdam in de schappen lagen, zijn 112 Haagse producten verkocht. Vooral de blikjes met Haagse Hopjes waren in trek. Andere populaire producten waren een Haagse waterfles en Haagse stroopwafels. Ook zijn T-shirts en truien met Haagse opdruk verkocht.

Het belangrijkste doel van de actie was het onder de aandacht brengen van koninklijk Den Haag bij toeristen in Amsterdam. Op de eerste dag van de actie kreeg iedereen die zich liet verleiden om spontaan naar Den Haag te gaan een gratis treinkaartje aangeboden, waar gelijk gebruik van werd gemaakt. In de weken daarna werden toeristen nog steeds aangeraden om naar Den Haag af te reizen, waar volgens medewerkers van de I amsterdam Store zeer enthousiast op gereageerd werd. Andere toeristen die het plan voor hun bezoek aan Amsterdam al vast hadden liggen namen vaak enthousiast informatie mee over Den Haag, ter inspiratie voor een vervolgverzoek aan Nederland. In de weken rondom Prinsjesdag was extra veel koninklijks te doen in Den Haag, zoals ceremonies en rondleidingen in goudkleurige koetsen. Het hele jaar door is in Den Haag op koninklijk gebied veel te doen. Zo is op woensdagochtend vaak de ceremonie te zien waarbij nieuwe ambassadeurs hun geloofsbrieven aanbieden aan de Koning in Paleis Noordeinde. Dit gebeurt met groot ceremonieel vertoon.

De I amsterdam Store is een populaire plek bij toeristen en bewoners van Amsterdam om informatie over de hoofdstad te krijgen en typisch Amsterdamse cadeaus te kopen. Sinds vrijdag 13 september was de winkel op Amsterdam Centraal station echter duidelijk overgenomen door Den Haag. Afzetlint in de geelgroene stadskleuren van de hofstad schermde de schappen met Amsterdamse producten af, schermen lieten beelden van de paleizen en koetsenparade op Prinsjesdag zien en medewerkers van de winkel adviseerden bezoekers om de trein naar Den Haag te nemen. De overname was onderdeel van een samenwerking tussen amsterdam&partners en The Hague Marketing Bureau met als doel om de populariteit van Amsterdam te gebruiken om aandacht te vragen voor het grote potentieel van koninklijk Den Haag als bestemming. De store werd vorige week weer terug gegeven aan Amsterda