Dagblad070 | Haagse Ahold-veteraan schrijft thriller

Haagse Ahold-veteraan schrijft thriller

mainImage

Deze week verschijnt de corporate thriller Tango van Bedrog, het debuut van Pieter de Nooij. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Argentinië, waar de auteur twee jaar woonde en werkte. Een groot deel van Tango van Bedrog is volgens De Nooij in Den Haag geschreven, waar hij sinds 2011 woont. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’70 in Argentinië en in 2005, toen Argentinië aan het bekomen was van haar 8e faillissement. De Argentijnse hoofdpersonen hebben tijdens de ‘vuile oorlog’ andere keuzes gemaakt en komen elkaar in 2005 weer tegen wanneer een beveiligingsconcern op wankelen staat.

Anderzijds gaat het over een multinational die aan de rand van de afgrond staat, waarvan bankiers en juristen het roer overnemen en waarvan een Argentijns dochterbedrijf dreigt te te bezwijken onder de compliancevoorschriften. "Mijn ervaringen tijdens de crisis bij Ahold in 2003 hebben de basis gelegd voor het schrijven van deze thriller, hoewel het uitdrukkelijk niet om Ahold gaat," zegt de auteur.

Het verhaal van Tango van Bedrog is niet alleen ingebed in de lokale, zakelijke gewoontes van Argentinië, maar ook in de tragische historie van het land. De flashbacks van de hoofdpersonen - naar de jaren 1973-1984, de aanloop en de periode van de militaire dictatuur - geven de thriller een extra dimensie.