Dagblad070 | Het complete verhaal: de moord op Haagse Rinus
mainImage

Het complete verhaal: de moord op Haagse Rinus

26 juli 2020, 11:35 uur
Winkelen

Hagenaar Rini van Setten, beter bekend als Haagse Rinus, wordt op 8 februari 2013 dood gevonden langs de Lek in Bergambacht. Ronald Diederik wordt later veroordeeld voor deze zaak, samen met nog 2 verdachten. Hij doet voor het eerst zijn verhaal in zijn debuut ‘Mijn leven en de moord op Haagse Rinus’ dat op 25 juli is verschenen.

De moord op Haagse Rinus

Op 6 februari 2013 wordt de 36-jarige Haagse Rinus doodgeschoten. Hij wil graag lid worden van motorclub Satudarah maar dat stuit op verzet van andere clubleden. Wanneer hij Satudarah-lid Ronald Diederik bezoekt om een oude vete uit te praten, loopt het gesprek uit de hand en wordt hij door Raymond K., die ook bij het gesprek aanwezig is, doodgeschoten. Twee dagen later wordt hij door voorbijgangers op de Lekdijk gevonden.

Het is een lastige moordzaak voor de rechercheurs, omdat Haagse Rinus meerdere vijanden heeft. In mei van dat jaar wordt Ronald, samen met 3 andere Haagse verdachten, aangehouden. De zaak krijgt veel media aandacht en komt bekend te staan als de motorclubmoord op Haagse Rinus. Ronald: “De kranten hebben een hoop geschreven over deze zaak, maar dat waren alleen fragmenten. Zo kwam ik op het idee om een boek te schrijven met het complete verhaal.”

Over Ronald Diederik

Diederik (1965) wordt veroordeeld voor de zaak Haagse Rinus. Er wordt 24 maanden celstraf tegen hem geëist. In 2014 neemt hij definitief afscheid van de criminele wereld. Sindsdien leidt hij een rustig en teruggetrokken leven. Er gaat echter een bewogen leven aan vooraf. In het boek ‘Mijn leven en de moord op Haagse Rinus’ vertelt Ronald over zijn persoonlijke belevenissen vanaf zijn 17e levensjaar tot nu toe. Zo woonde hij onder andere 20 jaar op een woonwagenkamp in Den Haag en zat hij 12 jaar in de wiethandel.

Ronald: “Het boek is een soort true crime geworden. Het is denk ik een uniek boek omdat ik in dit boek alles in mijn eigen woorden beschrijf, het mijn persoonlijke belevenissen zijn en omdat ik mezelf helemaal blootgeef in het boek. Ik vertel over mijn lidmaatschap bij motorclub Satudarah en over hoe ik met mijn caravan door heel Europa trok om mijn handel te verkopen. Daarnaast vertel ik het complete verhaal over de moord op Haagse Rinus en mijn rol hierin.”

De officier van justitie vertelt destijds dat Ronald met het lichaam nog in huis al begon met schoonmaken omdat zijn vriendin en dochter ieder moment thuis konden komen. En dat uiteindelijk de muren opnieuw behangen zijn en al het laminaat in het huis vervangen is: “De politie is 3 keer in zijn huis geweest, maar pas de derde keer werd er een spoortje van de moord ontdekt.”

Wat hiervan waar is en nog meer verrassende details worden in het boek uitgebreid beschreven. Het boek ‘Mijn leven en de moord op Haagse Rinus’ kan besteld worden via Bol.com, Boekenbestellen.nl en verschillende andere Nederlandse boekhandels.