Demonstratie 'Handel Anders' bij Vredespaleis

23 January 2019, 01:51 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Demonstratie 'Handel Anders' bij Vredespaleis

'Handel Anders' wil dat Nederland stopt met het afsluiten van nieuwe handelsverdragen met ISDS en lanceerde daarvoor dinsdag een campagne voor het Vredespaleis.
Met ISDS (Investor State Dispute Settlement) kunnen multinationals een schadevergoeding afdwingen bij landen die maatregelen nemen om mensen, milieu en klimaat te beschermen.

Volgens het altijd actieve en niet te vermijden ‘Den Haag Fossielvrij’ vormen internationale handelsverdragen met ISDS een grote belemmering voor een échte aanpak van klimaatverandering.

“Shocking dat vanuit ons Vredespaleis, hét symbool van de stad van Vrede en Recht, ‘onrecht’ wordt gesproken”, aldus woordvoerder Femke Sleegers. “Om klimaatontwrichting op tijd te stoppen, is het hard nodig dat de overheid beperkingen oplegt aan de fossiele industrie. Dus: geen nieuwe vergunningen, geen reclame en marketing meer en een maximum aan de totale hoeveelheid fossiele brandstof die nog op de markt mag komen.’’

'Handel Anders' - een coalitie voor duurzame en eerlijke handel met onder andere Milieudefensie, FNV, Nederlandse Akkerbouw Vakbond en Transnational Institute - wil dat Nederland zich terugtrekt uit bestaande verdragen met ISDS en zich actief inzet voor een juridisch bindend VN-verdrag dat de rechten van mens en milieu garandeert.