Fokker Terminal duurzamer met eigen zonnecentrale

30 April 2018, 13:14 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De grote zonnecentrale op het dak van de Fokker Terminal op de Binckhorst in Den Haag is officieel in werking gesteld. Wethouder Joris Wijsmuller, Tom Verhaar (Fokker Terminal) en Leendert Florusse (Rooftop Energy) zetten de vorige maand geplaatste 600 zonnepanelen symbolisch aan. De zonnecentrale is gerealiseerd door Rooftop Energy, heeft een oppervlak van duizend vierkante meter en gaat 164.000 kWh per jaar produceren. Daarmee voorziet de nieuwe installatie in zo’n 70 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van de Fokker Terminal per jaar.

De zonnepanelen zorgen voor een CO2-reductie van 100 ton per jaar. De Fokker Terminal compenseert daarnaast ook 5 miljoen liter drinkwater aan ontwikkelingslanden. De gemeente Den Haag heeft als eigenaar van het pand het dak beschikbaar gesteld om de zonnecentrale mogelijk te maken. Voor dit project heeft de Fokker Terminal een SDE-subsidie ontvangen van het Rijk, waarmee het congres- en evenementencentrum meewerkt aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente Den Haag.

De gemeente wil dat alle gebouwen (woningen, bedrijfspanden en openbare voorzieningen) in de stad in 2040 klimaatneutraal en aardgasvrij zijn. Dit betekent dat alle gebouwen in Den Haag van het aardgas af gaan. Voor de energie- en warmtevoorziening wil de gemeente overgaan op duurzame energie uit zon, water, wind of aarde. “De realisatie van de zonnepanelen op de Fokker Terminal is een mooie stap op weg naar een klimaatneutraal Den Haag. In Den Haag is nu ongeveer 14 MW gerealiseerd, dit project voegt daar weer 1% ofwel 0,17 MW aan toe,” aldus Joris Wijsmuller.

Rooftop Energy is de grootste ontwikkelaar en exploitant op dit gebied, met inmiddels ruim 130 zonnecentrales. De Fokker Terminal biedt momenteel als congres- en evenementenlocatie onderdak aan circa 60 één- en meerdaagse grootschalige nationale en internationale congressen en evenementen. De Fokker Terminal is een karakteristiek industrieel gebouw. De voormalige school voor luchtvaarttechniek is in 2009 herontwikkeld tot evenementenlocatie voor de zakelijke markt. Sinds begin 2018 staat het gebouw op de Haagse monumentenlijst. Zie ook de video hieronder.