De coronacrisis en de maatregelen van de regering tegen verdere verspreiding van het virus heeft enorme gevolgen voor het Haags Dierencentrum. Waar er normaal gesproken sprake is van honden en katten die worden gebracht of worden geadopteerd, gaat er nu geen dier het centrum uit tot zeker 7 april (een totale stop op adopties) door de maatregelen van het kabinet.
"En dat houden we niet lang vol", laat Inge Vercauteren van het dierencentrum desgevraagd weten. "Er kan echt geen hond meer in, we zitten helemaal vol. Voor katten hebben we nog wel plek, maar daar hebben we binnenkort weer het kittenseizoen. Vorig jaar hadden we 350 kittens, die soms met moeder en al werden gebracht. We hebben eigenlijk geen idee meer hoe we dat als dierencentrum moeten zien te redden. Als het überhaupt maar tot 7 april is. De dieren tot 1 juni hier houden is zeker niet wenselijk. Maar we gaan wel kijken of we na 7 april coronaproof kunnen plaatsen."
Het dierencentrum vangt zo'n 1700 honden en katten per jaar op. Dat gaat allemaal goed, als er maar wel dieren worden geadopteerd en als er maar niet teveel medewerkers ziek worden, of zoals nu er 40 procent minder diensten kunnen worden gedraaid uit veiligheid. Maar dat is dus niet zo. "Daarom zijn we van alles om oplossingen te verzinnen. We overleggen met centra in de omliggende gemeenten of die ruimte voor ons hebben. Maar we zijn ook ook zoek naar inkomsten, die hebben we echt zeer dringend nodig. We krijgen een vergoeding van de gemeente voor onze wettelijke taken, maar die is nooit helemaal toereikend voor alle kosten. Daarnaast is een grote inkomstenpost het pension. Maar dat valt door de crisis helemaal weg. Mensen kunnen niet meer op vakantie, dus hebben ook geen behoefte meer aan een pension. Maar we kunnen die inkomsten eigenlijk helemaal niet missen."
Een van de ideeën waar binnen het centrum aan wordt gedacht, maar nog verder moet worden uitgewerkt, is om honden en katten op te vangen van mensen die in de zogenoemde vitale beroepen werken, zoals de zorg. Of van mensen die al in het ziekenhuis liggen. Maar dat is alllemaal ook niet zo makkelijk geeft Vercauteren aan. "Want moeten we dan bijvoorbeeld alle honden eerst helemaal gaan wassen voor we ze aannemen? Want het schijnt dat het virus niet (makkelijk) kan overspringen van dier op mens, maar geldt dat ook via de vacht en via de slijmvliezen van de dieren, is dat gevaarlijk voor mijn medewerkers? Dat is nog erg onduidelijk omdat er nog zo weinig over bekend is. En, als mensen in bijvoorbeeld de zorg hier hun hond zouden brengen, kunnen we dan wel contact met die mensen hebben als ze hun dier brengen? Wij weten het gewoon niet, blijven daarover met betreffende instanties in gesprek om te zien hoe te handelen, maar we moeten wel iets. "
Zelfs als we honden van mensen in vitale beroepen zou willen aannemen, hoe moet dat dan met het feit dat we eigenlijk helemaal vol zitten met honden, gaat Vercauteren verder. "We krijgen nog steeds aanvragen van mensen die in deze situatie, door ziekte of door minder inkomsten, hun dier bij ons willen brengen. Laatst nog een vrouw die niet meer voor haar 3 katten kan zorgen. Maar we kunnen geen kant meer op, en dat houden we absoluut niet vol tot 1 juni. Het is echt een drama. "
Qua financiële steun kan het centrum een beroep doen op de werktijdverkorting waardoor 90 procent van het loon door de overheid wordt betaald. Maar ook naast die maatregel heeft het centrum steun nodig, ook van de gemeente. Want anders is het eigenlijk heel simpel, maar ook vreselijk triest aldus Vercauteren: "Dan gaan we koppie onder".