mainImage

Leergeld Den Haag houdt Brugklasfestival

4 juni 2019, 09:29 uur
Algemeen

Stichting Leergeld Den Haag organiseert op woensdag 12 juni voor de eerste keer het Brugklasfestival, voor aankomende brugklassers én hun ouders van de Haagse minimagezinnen die wij ondersteunen. Dat gebeurt in The Student Hotel aan de Hoefkade 9 in Den Haag.

Dat de behoefte onder deze gezinnen enorm is, blijkt wel uit het groot aantal aanmeldingen dat de stichting heeft gekregen: ruim 700. Stichting Leergeld Den Haag organiseert dit unieke festival omdat de overgang naar de middelbare school voor steeds meer kinderen en hun ouders een ‘life changing event’ is. Ineens zijn de kinderen de jongste op een school met heel veel nieuwe klasgenoten en elk uur een andere leerkracht. Kinderen willen erbij horen, maar als er thuis niet voldoende geld is voor de activiteiten en spullen die nodig zijn voor de middelbare school, maakt dat het niet gemakkelijk.

Uit een recent onderzoek ‘Ongelijke Kansen in het Onderwijs’ van het Jeugdeducatiefonds, Stichting Kinderpostzegels Nederland en ABN AMRO Foundation blijkt dat maar liefst 65% van de leerkrachten vindt dat kinderen op scholen in achterstandswijken geen gelijke kansen hebben ten opzichte van kinderen in reguliere wijken. Daarnaast zijn er steeds meer gezinnen met ouders die niet op een Nederlandse middelbare school hebben gezeten. Zij kunnen hun kinderen onvoldoende begeleiden bij het cruciale eerste jaar op de middelbare school.

Tijdens het festival reikt Wethouder Bert van Alphen de eerste schoolspullenpas uit. Ouders en kinderen kunnen in gesprek met professionals en andere ouders met kinderen. Tot slot hebben kinderen van de Haagse Raad van Kinderen raadsleden van de Haagse gemeenteraad ‘geadopteerd’. Zij leiden de raadsleden rond op het Brugklasfestival.


Foto: Stichting Leergeld