'Ministerie van Onderwijs moet Shell-feest mijden'

15 October 2018, 23:16 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaarDe burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs blijft protesteren tegen het 5-daagse Shell-festival Generation Discover en roerde maandag opnieuw de trom toen bekend werd dat Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van OCW, woensdag het festival opent. ''Het ministerie zou scholen juist tegen Shells kindermarketing moeten beschermen,” vindt Femke Sleegers van de beweging, die benadrukt dat Generation Discover over schone technologie gaat, ''terwijl Shell een voor 98% fossiele multinational is.

''Door het festival te openen, laat het ministerie zich lenen voor greenwashing van Shell'', is de harde opstelling van Sleegers, die vrijdag met haar groep op het Malieveld een tegenactie organiseert om - zoals ze zegt - ''het ware gezicht van Shell te tonen.''

Ook de Partij voor de Dieren stelt Kamervragen over de betrokkenheid van het ministerie bij het Shell-festival. Afgelopen week zei de bestuursvoorzitter van Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden dat de bijna 40 basisscholen van zijn stichting niet naar het festival gaan. Eerder dit jaar besloot gemeente Den Haag om het Generation Discover festival geen subsidie meer te verlenen en zich terug te trekken als partner. Ook het Museon en het Van Gogh Museum stopten hun partnerschap met Shell.

“Generation Discover is onderdeel van Shells winstmachine. Tussen alle ‘coole’ cleantech-experimenten, verspreidt Shell ook de boodschap dat onze maatschappij nog heel lang afhankelijk blijft van olie en gas”, aldus Sleegers. ''Als Shell iets gaf om de toekomst van kinderen, zou het direct stoppen met olie en gas en alles op schone energie inzetten.”

Dat Shell niet van plan is om te veranderen, liet Shell-CEO Ben van Beurden vorige week weten. Hij waarschuwde investeerders om zich niet voor de gek te laten houden door krantenkoppen over schone energie, zo schreef The Telegraph. “Wie dat gelooft, heeft het fout. Olie en gas blijven onze toekomst.”