mainImage

Mogelijk verplichte mondkapjes in openbaar vervoer

4 mei 2020, 22:21 uur
Algemeen

Het kabinet praat deze week over een mogelijke verplichting voor reizigers om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Ook wordt nagedacht over de heropening van kapperszaken begin volgende week. Buitenterrassen van horeca zouden op 1 juni weer open kunnen gaan. Deze voorstellen liggen op tafel en neemt het kabinet naar verwachting woensdag over om geleidelijk de lockdown terug te draaien, melden ingewijden aan het ANP.

Treinen, bussen en metro's blijven vooralsnog wel bestemd voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met een vitaal beroep. Vanaf juni komen daar onder andere scholieren uit het voortgezet onderwijs bij als zij weer naar school mogen.

Omdat het niet zeker is of iedereen de gewenste 1,5 meter afstand kan behouden, zouden reizigers mondkapjes moeten of kunnen dragen om het risico van besmetting met het coronavirus in te perken. In sommige andere landen, zoals in België, is dat sinds begin deze week ook verplicht. Op zes treinstations zijn al borden en pictogrammen aangebracht met aanwijzingen voor reizigers om voldoende afstand te houden, zeker zodra het weer drukker wordt.

Het is nog niet duidelijk welke voorwaarden worden gekoppeld aan de herstart van contactberoepen zoals kappers. Het Outbreak Management Team (OMT) van deskundigen vergaderde maandag over zijn adviezen aan het kabinet. Woensdag neemt het ministeriële crisisberaad besluiten over de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Het kabinet kijkt dan ook nog naar de precieze data waarop de aangepaste maatregelen ingaan.

Het motto van het kabinet om thuis te blijven, verandert ook in de nieuwe fase. Straks wordt mensen op het hart gedrukt afstand te houden, dan wel drukke plekken te vermijden.

De meeste coronamaatregelen liepen door tot 20 mei en 1 juni. Het verbod op evenementen was al verlengd tot 1 september.

De basisscholen en kinderopvang openen hun deuren op 11 mei. Kinderen mogen al sinds eind april weer samen buiten sporten.


Door: ANP