Salafistisch doodstrafonderwijs, dus toch

10 September 2019, 19:55 uur
Algemeen
mainImage

‘’Kinderen op salafistische moskeescholen krijgen te horen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren ze zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid.’’

Dat blijkt uit onderzoek van NRC en Nieuwsuur naar salafistische instellingen die buiten het gebruikelijke onderwijs vallen. VVD en ChristenUnie willen dat de inspectie kan ingrijpen bij het informele moskee-onderwijs.

Nieuwsuur en NRC deden onderzoek naar onderwijscentra die salafistisch zijn of sterk door het salafisme worden beïnvloed, en bestudeerden het lesmateriaal voor verschillende leeftijdsgroepen. ‘’Docenten door het hele land verheerlijken een rechtssysteem met straffen uit de sharia, de islamitische wetgeving. Tijdens de lessen en uit de boeken leren kinderen welke mensen ‘vijanden’ of ‘ongelovigen’ zijn. Daarbij wordt gesteld dat onder meer overspeligen, homoseksuelen, afvalligen en zogeheten ‘tovenaars’ de doodstraf verdienen. Kinderen krijgen invuloefeningen en meerkeuzevragen. Ze moeten bijvoorbeeld kiezen welke straf de juiste is:
a. zweepslagen,
b. stenigen,
c. doden met een zwaard.

In Rotterdam staat dit onderwerp nu al voor donderdag als spoeddebat op de agenda.