Sekswerkers woest over ontbreken coronahulp

13 May 2020, 10:29 uur
Algemeen
mainImage

Sekswerkers worden op grote schaal uitgesloten van coronahulp, zo blijkt uit een enquête van SekswerkExpertise en het Prostitutie Informatie Centrum. Het ontbreken van financiële ondersteuning is extra problematisch nu sekswerkers als enige contactberoep in Nederland en zonder opgaaf van reden niet aan het werk mogen.

SekswerkExpertise stuurt daarom een brandbrief naar minister De Jonge (Volksgezondheid), minister Koolmees (Sociale Zaken), minister Wiebes (Economische Zaken) en staatsecretaris Broekers-Knol (Veiligheid en Justitie) . "Sekswerkers verbieden te werken zonder daar een wetenschappelijke onderbouwing voor te hebben en zonder overleg met de branche getuigt van niet alleen van een gebrek aan kennis maar lijkt ook op een gebrek aan welwillendheid bij de ministeries", aldus de voorzitter van de organisatie. "Wij eisen een correctie van de discriminerende maatregelen tegen sekswerkers. Je kunt mensen niet zomaar verbieden te werken om ze vervolgens zowel een Tozo als een bijstandsuitkering te weigeren. Daar moet per direct iets aan veranderen."

Sekswerkers zien juist ontzettend veel mogelijkheden om risico’s te beperken en zijn historisch gezien bij uitstek de beroepsgroep die hier een leidende rol in kunnen nemen. SekswerkExpertise vindt het dan ook noodzakelijk dat de overheid aan tafel gaat met sekswerkers in de strijd tegen het coronavirus.