‘Shell kan Pernis zo nog jaren open houden’

15 January 2019, 22:31 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Shell moet uitgesloten worden van de potentiële kopers van Eneco. Dat vindt de groene actiegroep Den Haag Fossielvrij, die al zo’n drie jaar campagne viert tegen de greenwashing van Shell en de fossiele warmterotonde.

‘’Shell is een 98% fossiele multinational, die met de verkoop van Eneco twee dingen wil bereiken: de kritiek op de fossiele koers smoren en een afzetmarkt voor fossiele warmte uit haar raffinaderijen in Pernis veilig stellen’’, aldus de actiegroep in een verklaring op het bericht dat Shell kandidaat-koper van Eneco is nu onder meer Rotterdam en Den Haag hun belangen in het energiebedrijf gaan verkopen.

De koop van Eneco is volgens Den Haag Fossielvrij van strategisch belang voor Shell. ‘’In Zuid-Holland woedt al jaren een discussie over de omstreden warmterotonde die fossiele warmte uit de Rotterdamse haven (van onder meer Shell Pernis) zou moeten leveren aan huizen in bijvoorbeeld Leiden en Den Haag. Maar fossiele warmte is niet duurzaam en creëert bovendien een nieuwe afhankelijkheid van de fossiele industrie. Via de verkoop van Eneco krijgt Shell het warmtemonopolie van Zuid-Holland in handen en regelt meteen z’n eigen afzetmarkt voor de fossiele restwarmte van Pernis’’, luidt de verklaring.

Joeri Oudshoorn (deskundige warmtetransitie): “Als Shell Eneco koopt verworden de 53 gemeenten die Eneco bezitten van eigenaar tot gijzelaar. En verzekert Shell haar ‘license to operate’. Voor een investering van 2 tot 3 miljard kan Shell de raffinaderij Pernis nog decennia lang open houden. Gemeenten komen in een lock-in van fossiele warmte omdat de politiek haar bewoners niet letterlijk in de kou kan laten staan. Het vale groene sausje is mooi meegenomen.”