Shell: Kindercontract uitermate onhandig

29 October 2018, 18:50 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Er is verwarring in het onderwijs, organisaties, ouders, kinderen en Shell zelf over kindercontracten in verband met een bezoek aan het festival Generation Discover. Per abuis heeft Shell een overeenkomst verspreidt op basisscholen om in contractvorm en rechtenvrij persberichten en beeldmateriaal van kinderen tijdens het evenement Generation Discover te kunnen plaatsen.

De kinderen kregen een formulier aangereikt waarin zij expliciet moesten aangeven dat hun beeldrechten wereldwijd door Shell gebruikt mochten worden en daarbij werd een geheimhoudingsplicht over het evenement in het contract extra benadrukt.

Overigens moest het document ook ondertekend worden door ouders/verzorgers/voogden, wat de indruk wekt dat de overeenkomst inderdaad bedoeld was voor minderjarigen in plaats van wat Shell aangeeft: “Het is een algemeen bindend contract, bedoelt voor professionele media”.

Femke Sleegers van Fossielvrij onderwijs en direct betrokkene, reageert als volgt: “Schoolkinderen die met hun klas naar festival Generation Discover van Shell gingen, moesten van te voren afstand doen van privacyrechten en bovendien geheimhouding over het festival beloven. Dat blijkt uit een contract dat in handen is van burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs. Juristen reageren geschokt op het contract en Partij voor de Dieren vraagt aan drie ministeries opheldering. Dit contract is keihard. Shell mag de beeltenis van de kinderen naar eigen believen gebruiken. Het bewijst dat dit festival kindermarketing is.”

De burgerbeweging roept Shell op om alle contracten ongeldig te verklaren om zo de privacy van de aanwezigen op het evenement te waarborgen.

In een officiële verklaring reageert woordvoerster Shell Den Haag Laura van Lingen: “Wat een uitermate onhandige vertoning inderdaad. Wij hebben het verkeerde document toegestuurd aan basisscholen. Wij zijn in contact geweest met de betreffende scholen en hebben het foutief toegezonden document zo snel mogelijk proberen te herzien. Door de tijdsspanne is dit niet met alle scholieren en ouders gelukt. De scholen die sowieso in beeld zouden komen, daar hebben wij als Shell nieuwe afspraken mee gemaakt. De kinderen en ouders die aanwezig waren tijdens het evenement en wel in beeld wilden komen tijdens Generation Discover hebben een gele Keycard gekregen. Wij als Shell weten 100% zeker dat de foutief verzonden formulieren zo snel mogelijk zijn teruggehaald en mocht dat niet voor iedereen 1 op 1 zijn gelukt, dan bieden wij bij deze nogmaals onze excuses aan.”