SOS: Stop Ondergang Strandtenten

19 June 2020, 09:10 uur
Algemeen
mainImage
Foto: PR

Ondanks de gedeeltelijke heropening van de horeca, blijven de zorgen van strandpaviljoens langs de gehele Nederlandse kust groot. Met een maximale bezetting van 30 gasten in het binnenpaviljoen en het wegvallen van evenementen als bruiloften, zakelijke bijeenkomsten en privé-feestjes, dreigt voor veel strandexploitanten faillissement. Zij zenden nu gezamenlijk een noodsignaal uit: SOS, Stop Ondergang Strandtenten.

Nieuw steunpakket, geen steun voor seizoensbedrijven

Strandpaviljoens langs de Nederlandse kust verkeren ondanks eerdere acties nog steeds in zwaar weer door de coronacrisis. Tot op heden ontvingen zij enkel een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 (de zogenoemde “TOGS-regeling”). Seizoensbedrijven lijken nu wederom achter het net te vissen in het nieuwe steunpakket. De NOW1-regeling wordt weliswaar gerepareerd, maar het is nog maar de vraag of de strandexploitanten aanspraak kunnen maken op de verlenging hiervan (NOW2) en op de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL).

“Het lijkt erop dat er voorbij wordt gegaan aan seizoenspatronen in de omzet, oftewel het feit dat veel strandexploitanten in de wintermaanden gesloten zijn”, vertelt André Triep, eigenaar van strandclub WIJ in Scheveningen en tevens voorzitter van de VVS Scheveningen. “Op dit moment draaien strandtenten nog geen 15% van hun normale omzet. Bovendien leven wij constant in onzekerheid omdat de nieuwe maatregelen zo onduidelijk zijn. Daarom zenden we nu een SOS uit: Stop Ondergang Strandtenten”.

Laat strandtenten staan tijdens de winter

De Nederlandse strandexpoitanten pleiten ervoor dat ook de NOW2 en TVL rekening houden met seizoenspatronen in de omzet. Verder verzoeken ze Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met klem om bij hoge uitzondering toe te staan dat de strandpaviljoens gedurende de wintermaanden 2020-2021 blijven staan. Deze week werd bekend dat onder andere de gemeente Noordwijk bereid is hier toestemming voor te geven. Triep: “Na maandenlang te hebben moeten overleven met geen of een fractie van de normale omzet, is het simpelweg onmogelijk om vervolgens de financiële lasten van de af- en opbouw te dragen. Deze kunnen immers oplopen tot wel €150.000. Er moet nú iets gebeuren, anders zal de Nederlandse kust in de zomer van 2021 bijna geen strandpaviljoens meer tellen.”