Tien Haagse pleinen vernoemd naar klimaathelden

1 March 2018, 16:00 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Tien pleinen in Den Haag krijgen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen tijdelijk een nieuwe naam. De pleinen worden vernoemd naar klimaathelden die in de lokale politiek actief zijn.

“Met dit initiatief willen burgers en ondernemers hun waardering tonen voor de raadsleden van linkse en rechtse partijen, die samen het Haags Klimaatpact schreven. Ondanks ideologische verschillen hebben ze een ambitieus plan voor het klimaat geschreven. Daarmee tonen ze het leiderschap en de samenwerking die nodig is om het klimaatprobleem op te lossen,” aldus burgerbeweging Den Haag Fossielvrij.

De nieuwe namen van de tien pleinen worden op zaterdag 10 maart om 16 uur symbolisch onthuld op het Spuiplein in het bijzijn van de (kandidaats)raadsleden die een ‘eigen klimaatplein’ krijgen. Het Spuiplein wordt vernoemd naar ‘de eerste wethouder Duurzaamheid en Transitie’ van Nederland. De klimaatwethouder is een van de belangrijkste punten uit het Haags Klimaatpact. “Wie de wethouder wordt, is natuurlijk nog niet bekend,” aldus Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij. “Het belangrijkste is dát zo’n wethouder er komt, dat deze voldoende budget krijgt en beide handen vrij heeft voor de enorme opgave die de transitie is.”

Het Haags Klimaatpact omvat maatregelen om Den Haag in 2030 klimaatneutraal te maken. Negen pleinen worden vernoemd naar de raadsleden die meeschreven aan het pact. De pleinen liggen verspreid door alle stadsdelen van Den Haag. Daarmee benadrukt Den Haag Fossielvrij dat de hele stad meegaat in de transitie naar een klimaatneutrale stad, en dat iedereen nodig is om Den Haag onafhankelijk te maken van kolen, olie en gas.

Het pact is geschreven door raadsleden van VVD, CDA, ChristenUnie/SGP, D66, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij. Inmiddels hebben ook SP en nieuwkomers Haagse Toekomst, NIDA en Dynamo Den Haag zich aangesloten. In de peilingen zijn de partijen achter het pact goed voor bijna driekwart van de zetels.

(de mensen van Den Haag Fossielvrij; foto: Laura Ponchel Photographies)