‘Zorggeld van plank naar kind'

15 May 2019, 10:59 uur
Algemeen
mainImage
Wethouder Kavita Parbhudayal

Den Haag heeft nieuwe afspraken gemaakt voor de inkoop van jeugdhulp. Met deze afspraken wordt vanaf 2020 geïnvesteerd in een flinke verbetering van de jeugdhulp. Ook zijn er afspraken gemaakt om de jeugdhulp op lange termijn financieel houdbaar te houden. "Het uitgangspunt waar dit college pal voor staat, is dat iedereen de hulp krijgt die zij of hij nodig heeft. De grote financiële uitdagingen op het gebied van de zorg vragen wel om realistische afspraken met jeugdhulpaanbieders. Ook zij moeten helpen om de kosten in bedwang te houden”, aldus Kavita Parbhudayal, Wethouder Jeugd, Zorg en Volksgezondheid van de gemeente Den Haag.

Zij vervolgt: “Opmerkelijk is dat de grote jeugdhulpaanbieders in de regio Haaglanden, die 80 procent van de jeugdigen begeleiden, de afgelopen jaren hun balansen fors zagen groeien. Terwijl in dezelfde jaren gemeenten die alle declaraties betalen, in de rode cijfers zijn beland. Ik zeg het maar even zoals het is: het kan niet zo zijn dat gemeenten enorme rode cijfers moeten schrijven en aanbieders geld op de plank zetten. Dat geld moet daar niet tot sint juttemis blijven liggen en moet wel bestemd worden waar het voor bedoeld is, de zorg voor kinderen en gezinnen.”
De regio Haaglanden geeft zo’n 200 miljoen euro per jaar uit aan de jeugdzorg, Den Haag draait op voor ongeveer de helft van de kosten, zo’n 100 miljoen euro. Hiermee worden meer dan 11.000 kinderen in Den Haag die zorg nodig hebben geholpen.