Dagblad070 | ‘Alleen cultuurbarbaren halen deze tegels uit 1880 weg!’

‘Alleen cultuurbarbaren halen deze tegels uit 1880 weg!’

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Peter Bos is verdrietig en boos tegelijk. Het raadslid van de Haagse Stadspartij vindt het ongehoord, dat blijkbaar in opdracht van de gemeente de historische bestrating langs de Nieboerweg tussen Duindorp en de Vogelwijk is vervangen door nieuw materiaal. “Het gaat om een van de allerlaatste stukjes oude bestrating van Den Haag uit 1880, die de gemeente zelf als zeldzaam beschouwt en het behouden waard. Er zijn nog maar een paar plekken in Den Haag waar deze zogeheten 'iron bricks' te vinden zijn,” aldus Bos.

In het gemeentelijke beleidsplan Historisch Straatmeubilair uit 1997 worden de iron bricks als volgt beschreven: “Eens veel voorkomend in de stad, nu alleen nog op een paar plaatsen te vinden. De iron brick, ook wel droptegel of jujube genoemd, is een rechthoekige zwarte tegel met een ruitvormig gegroefd bovenvlak. In 1880 werden in Den Haag de eerste proeven met deze tegel genomen. De iron bricks - een Engels fabrikaat - werden onder grote hitte gebakken van rode klei. Dat buurtbewoners deze bijzondere trottoirtegel koesteren, bleek in de zomer van 1996, toen de iron bricks uit de Van Boetzelaerlaan werden verwijderd. Na protesten van de buurt werd het trottoir gedeeltelijk opnieuw met iron bricks bestraat.”

Peter Bos heeft namens HSP inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de verdwenen bestrating aan de Nieboerweg: “Het is een bloody shame dat deze zeldzame bestrating is weggehaald. Alleen cultuurbarbaren doen zoiets.”Foto: Digitaal Dagblad