Bezuidenhout-Oost viert herinrichting eerste plein

3 March 2018, 19:50 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Als eerste van de vele pleinen in Bezuidenhout-Oost heeft het Hendrik Zwaardecroonplein een metamorfose ondergaan en in gebruik genomen. Wijkbewoners hadden daarvoor plannen gemaakt in een speciale werkgroep en die zijn inmiddels door de gemeente Den Haag uitgevoerd.

In 2014 werd gestart met het vervangen van de oude riolering in de wijk. Tegelijkertijd werd de kans gepakt, samen met de bewoners, om ook de buitenruimte op te knappen. In de afgelopen vier jaar heeft een actieve groep bewoners nauw samengewerkt met de gemeente om plannen te smeden voor het herinrichten van de pleinen in Bezuidenhout-Oost. De totale herinrichting van de wijk, waarin naast de pleinen ook straten worden aangepakt, is in verschillende fases opgeknipt, veelal eerst de straten, dan de pleinen. Binnenkort wordt er gestart in de Pijnacker Hordijkstraat met de herinrichting. “Zo wordt de wijk stap voor stap mooier. En neemt de samenhang in de buitenruimte toe, waardoor de mensen uit de buurt zich nog meer thuis gaan voelen,” zegt wethouder Boudewijn Revis (VVD; buitenruimte) die bewoners aan het Hendrik Zwaardecroonplein hielp de laatste beplanting te poten.

Het nieuw ingerichte plein wordt nu groener, aangenamer en leefbaarder. Het plein heeft borders met heesterbeplanting gekregen, afgezet met een haag, een speciale bank en speciale gele klinkerbestrating. Revis: "Het is geweldig dat bewoners hier zo actief hebben meegedacht. Samen konden we daardoor veel aandacht geven aan de herinrichting en is het ook echt hún plein geworden. Een geslaagde inrichting van het plein kan veel bijdragen aan het buurtgevoel in de wijk en een fijne ontmoetingsplek. Juist dat is voor iedereen prettig, van jong tot oud."

(Boudewijn Revis plant samen met buurtbewoner Annemiek Tromp de laatste plantjes; foto: Emmy de Graaf)