Hallen in de Binckhorst nu officieel monument

13 March 2018, 13:00 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het stadsbestuur van Den Haag heeft industrieel erfgoed in de Binckhorst aangewezen als gemeentelijk monument. Het gaat om de bedrijfshallen aan de Komeetweg 1-17 en de Orionstraat 2-18, met onder meer de 65 jaar oude Jero papierwarenfabriek van de familie Bruti.

Het gaat om vier bijzondere bedrijfshallen die eind jaren 40 van de vorige eeuw zijn gebouwd in opdracht van de gemeente in het kader van de wederopbouw. Aan het herstel van handel en industrie werd na de oorlog hoge prioriteit gegeven. De getroffen bedrijven moesten zo snel mogelijk weer aan de slag en daarvoor was huisvesting van het allergrootste belang. Met behulp van een stimuleringsprogramma van het Rijk schoot de gemeente ondernemers te hulp door deze universele industriehallen aan te bieden. De hallen zijn een vroeg voorbeeld van prefabbouw in Nederland. Ook de Caballerofabriek en de Fokker Terminal waren al eerder door wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) op de lijst van gemeentelijke monumenten gezet.

Peter Bos, raadslid van de Haagse Stadspartij en een groot voorvechter voor het behoud van industrieel erfgoed in Den Haag, zegt “ontzettend blij” te zijn met het besluit van het stadsbestuur. “Nu kunnen deze bijzondere panden niet meer gesloopt worden voor woningbouw. Het industriële erfgoed uit de Binckhorst geeft het gebied veel karakter en moeten we koesteren. Het mag niet ten prooi vallen aan projectontwikkelaars met woningbouwplannen. Daarom is het goed dat we dit nu beter beschermd hebben.”

Onderstaande video is een korte documentaire over de Jero Papierwarenfabriek, gemaakt door Marsel Loermans en Wilma Marijnissen. Het laat de bedrijfshallen zien en schetst de geschiedenis van dit markante bedrijf op de Binckhorst.