Kerk in augustus gesloopt; toch hoop voor jazz-podium

26 March 2018, 17:16 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De voormalige kerk van de Zevende Dags Adventisten op de hoek van de Noord-West Buitensingel en de Cort Heyligersstraat in het Energiekwartier van Den Haag wordt in augustus van dit jaar gesloopt. Woningcorporatie Staedion en bouwbedrijf Heijmans ontwikkelen voor deze locatie een plan voor nieuwe woningen, die vanaf maart 2019 moeten worden gebouwd.

Het kerkgebouw uit 1958 dateert van de zogeheten Wederopbouwperiode, maar was niet bijzonder genoeg om op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, zoals recent met andere kerken in de stad is gebeurd. Inmiddels is al bijna acht jaar de Regentenkamer in het gebouw gevestigd, een belangrijk podium voor jazzmuziek. De Regentenkamer heeft in haar 27-jarige bestaan al talloze keren binnen de stad moeten verhuizen en gaat nu dus ook deze kerklocatie verliezen.

Peter Bos (Haagse Stadspartij) stelde daar onlangs vragen over aan het stadsbestuur en dat laat nu in zijn antwoord weten dat het de Regentenkamer “te midden van jazz-organisaties en festivals zoals ProJazz, Jazz070, het Cutting Edge Jazz Festival, Mondriaan Jazz en Jazz in de Gracht” als een culturele broedplaats voor jazz-muziek beschouwt.

Het stadsbestuur wil de Regentenkamer dan ook graag voor de stad behouden en stelt daarover: “De broedplaatsmakelaar heeft contact met de Regentenkamer opgenomen om te assisteren bij de zoektocht naar een nieuwe locatie. Inmiddels zijn enkele locaties in de stad op mogelijkheden onderzocht.” Verwachting is dat de Regentenkamer in elk geval nog voor de sloop van de huidige locatie een nieuw podium zal hebben.

(foto: Van Ojen/Collectie Haags Gemeentearchief)