Dagblad070 | Kerk sneuvelt definitief voor 12 miljonairs-villa’s

Kerk sneuvelt definitief voor 12 miljonairs-villa’s

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Allerheiligst Sacramentskerk aan de Sportlaan in Den Haag gaat definitief tegen de vlakte. Er komen twaalf villa’s voor in de plaats met vraagprijzen tussen de 800.000 en 1,2 miljoen euro. De gemeenteraad heeft daartoe afgelopen week het bestemmingsplan Vogelwijk vastgesteld. De grondeigenaar, Kavel Vastgoed in Rijswijk, kan nu verder met de ontwikkeling van zijn ambitieuze plan voor ‘De 12 Pauwen’.

Daarmee komt niet alleen een eind aan de kerk zelf; een in 1925 door Nicolaas Molenaar ontworpen kerk in traditionalistische stijl. Ook het gesteggel over wat te doen met het sinds 2008 niet meer als gebedsruimte gebruikte gebouw en de grond eronder zal nu verstommen. Sinds het bisdom de kerk van de parochie De Vier Evangelisten verkocht, zijn de bestemmingen een aantal keren gewijzigd. In 2013 werd de kerk gekraakt en kort daarna beschikbaar gesteld aan uitgeprocedeerde asielzoekers, die daarvoor in tenten op het Malieveld leefden. Eind 2014 werd de kerk ontruimd met de bedoeling plaats te maken voor een torenflat, maar daartegen kwamen omwonenden in het geweer.

Haagse Woonvisie

Het plan van Kavel Vastgoed voor ‘De 12 Pauwen’ ontmoet geen weerstand, al plaatsten met name PvdA, 50Plus en Partij voor de Dieren er afgelopen week vraagtekens bij. Ze vinden dat het geen recht doet aan het uitgangspunt in de Haagse Woonvisie om betaalbare woningen over de stad te spreiden; ook vragen ze zich af of het nodig is op deze plek 52 bomen om te hakken, terwijl er maar 12 nieuwe bomen voor terugkomen. Moties om een pas op de plaats te maken, haalden het echter niet.

Een motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) waarin hij het stadsbestuur oproept dan in elk geval bij nieuwe herontwikkelingen voortaan wel rekening te houden met de uitgangspunten in de Woonvisie, werd wél aangenomen. Grinwis noemde twee locaties waar wat hem betreft sociale woningbouw een kans zou moeten krijgen: het Haga-ziekenhuis aan de Sportlaan en het hoofdbureau van politie aan de Burgemeester Patijnlaan. Beide gebouwen verliezen op afzienbare termijn hun huidige functies.

(de Sacramentskerk aan de Sportlaan; foto: Google)


Foto: Digitaal Dagblad