De motie van wantrouwen tegen burgemeester Pauline Krikke van Den Haag is zojuist door een enorme meerderheid in de gemeenteraad verworpen. Alleen indieners Karen Gerbrands en Willie Dille van de Haagse PVV stemden uiteindelijk voor. De partij had de motie dinsdag al aangekondigd, direct na de bekendmaking door het Openbaar Ministerie dat de politie in maart door een anonieme melder was gewaarschuwd voor een terroristische daad door de 31-jarige man die momenteel vastzit voor de drievoudige steekpartij op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag.

De PVV vindt dat de burgemeester de Haagse bevolking bewust heeft voorgelogen door te spreken over een verwarde man. “Eerder verzweeg Krikke al dat zij was beroofd in de Schilderswijk omdat dat niet lekker uitkwam. Nu steekt een allahu akbar roepende moslim in het wilde weg mensen neer en snijdt hun kelen door, en blijkt dat er ook nog eens van te voren was gewaarschuwd dat hij een aanslag wilde plegen. Burgemeester Krikke schuift wederom de boel snel onder het tapijt, want verwarde man. Nu komt het uit dat ze heeft staan liegen, dus nu is het verhaal dat ze van niets wist. Wie gelooft deze burgemeester nog? Wij in ieder geval niet. Veel mensen in Den Haag ook niet. De burgemeester is het vertrouwen kwijt. Haar positie is daarom onhoudbaar,” zei Willie Dille al eerder, en woorden van gelijke strekking herhaalde zij nog eens vanavond tijdens het raadsdebat.

Krikke wilde niet op de motie ingaan (“dit laat het college aan de raad”), maar zei in eerste termijn al wel dat zij het zich aantrekt dat ze “niet duidelijke genoeg” is geweest in haar communicatie en dat zij door een menselijke fout bij de politie niet op de hoogte was van de anonieme melding op het moment dat zij, de burgemeester, haar eerste verklaring over de steekpartij uitgaf.

(Willie Dille van de PVV; foto: gemeente Den Haag)

 

Print Friendly, PDF & Email