GroenLinks zou volgende week woensdag wel eens de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag kunnen worden. Afgaande op de derde en laatste peiling, waarvan de resultaten zojuist bekend zijn geworden, stijgt de partij van lijsttrekker Arjen Kapteijns opnieuw, nu naar 6 zetels. Bij de tweede peiling van 21 februari had GroenLinks nog 5 zetels. In de huidige gemeenteraad heeft de partij er slechts 2.

Ook Groep de Mos stijgt gestaag verder, weliswaar niet in aantal zetels (dat blijft op 6 staan; een verdubbeling ten opzichte van 2014), maar wel in het percentage stemmen. Dat bedraagt 13,6%. Alleen D66, dat in de derde peiling terugkomt van 6 (tweede peiling) op 7 zetels nu, heeft een hoger percentage (14,6%). GroenLinks (11,9%) en VVD (10,6%) volgen respectievelijk op de plaatsen drie en vier. Vooral voor de Haagse VVD is dat een hard gelag. De partij, die zich graag voorstaat op “een rechtstreeks lijntje met het Binnenhof” en vandaag in Loosduinen Mark Rutte inzet als stemmentrekker, krijgt in deze derde peiling de rekening gepresenteerd voor het opstappen van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken, na zijn leugen over een bijeenkomst in het buitenhuis van de Russische president Poetin. Anders valt de terugval met 2 zetels ten opzichte van de tweede peiling (toen 7 zetels) niet te verklaren, want in de stad zelf voert de Haagse VVD onder leiding van Boudewijn Revis een stabiele campagne zonder blunders. De Binnenhof-bonus lijkt bij de liberalen dan ook als een boemerang te zijn teruggekomen.

In de door research-bureau I&O uitgevoerde slotpeiling staan nu vier partijen op 5 zetels of meer: D66 (7 zetels), Groep de Mos (6), GroenLinks (6) en de VVD (5). In dit steekproefonderzoek geldt een onnauwkeurigheidsmarge van circa 2 procent, ofwel 1 zetel. Statistisch kunnen al deze vier partijen (D66, Groep de Mos, GroenLinks en VVD) op dit moment dus de grootste zijn. Met nog een volle campagneweek te gaan en een kwart (25%) van het electoraat dat nog twijfelt, maken al deze vier partijen kans de grootste te worden op 21 maart.

Islam Democraten

Na de top vier volgen PVV (4), PvdA (3) en Haagse Stadspartij (3). Islam Democraten komt uit op 2 zetels (+1), evenals ChristenUnie/SGP (+1). CDA en 50PLUS zouden elk eveneens 2 zetels halen, terwijl SP zakt naar 1. Op basis van deze slotpeiling zou de nieuwe coalitie uit ten minste vier partijen moeten bestaan; nu zijn dat er vijf (D66, PvdA, HSP, VVD, CDA).

Zojuist werd de uitslag van deze derde peiling gepresenteerd op het stadhuis aan het Spui. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen maandag 19 februari en zondag 4 maart, in opdracht van de gemeenteraad Den Haag. In totaal namen 1801 inwoners aan het onderzoek deel.

Hieronder ziet u een overzicht van de zetelverdeling. De kolom 2014 staat voor de uitslag van vier jaar geleden, die van 2018 is op basis van een aantal partij-wisselingen in de Haagse politiek (zoals Rachid Guernaoui die van D66 naar Groep de Mos overstapte). De kolom 1e peiling is op basis van de eerste peiling op 31 januari, de kolom 2e peiling op basis van die van 21 februari en de kolom Vandaag op basis van de derde en laatste peiling zoals vandaag gepresenteerd. De laatste kolom geeft het verschil in zetels aan ten opzichte van de uitslag van 2014.

Print Friendly, PDF & Email