Morgen is het precies 20 jaar geleden dat de Blauwe Aanslag werd ontruimd en gesloopt. Ter herinnering aan dit roemruchte krakersbolwerk is de etalage aan de Amsterdamse Veerkade 9 ingericht met een expositie van posters, foto’s, een diaserie en een maquette.
De Blauwe Aanslag was het voormalige Rijksbelastingkantoor aan het Buitenom op de grens van het Oude Centrum en de Schilderswijk. Na jaren van leegstand werd het in 1980 gekraakt. Door de nieuwe bewoners werd het verloederde kantoorcomplex omgetoverd tot een bruisend woon- en werkpand met ruimte voor meer dan 50 bewoners, een eetcafé, concertkelder, filmhuis, drukkerij, boekwinkel, bibliotheek, voedselcoöperatie, buurttuin, oefenruimtes, ateliers en werkplaatsen voor hout, metaal en architectuur. Het was een centrum voor acties, bijeenkomsten, exposities, concerten en feesten. De Blauwe Aanslag groeide uit tot een stedelijk sociaal-politiek-cultureel centrum met landelijke bekendheid.
Op 12 januari 1994 besloot de Haagse gemeenteraad dat de Blauwe Aanslag moest wijken voor de centrumring, maar door procedures duurde dat nog ruim 9 jaar. In de ochtend van 3 oktober 2003 lokten de krakers de ontruiming zelf uit. Dit deden zij door huisraad op straat te storten en een brandende bouwkeet het Vaillantplein op te duwen. De omgeving werd afgezet en lag de hele dag plat voordat er voldoende politiemacht was opgetrommeld voor de ontruiming. Diezelfde avond nog werd de slopershamer ingezet om het unieke bewonersinitiatief met de grond gelijk te maken. De locatie lag daarna nog tien jaar lang braak.
De raamexpositie ‘In memoriam Blauwe Aanslag’ ter herdenking van de sterfdag 20 jaar geleden is samengesteld door Joris Wijsmuller en Conny Linck-Kuipéry. De expositie is de hele maand oktober te zien aan de Amsterdamse Veerkade 9 in het Oude Centrum.