Actie bij Nationale Nederlanden, Milieudefensie dreigt met rechtszaak

6 February 2024, 22:08 uur
Den Haag & Regio
mainImage
FaceMePLS (CC BY 2.0 AKTE)

Actievoerders van Milieudefensie staan komende vrijdag aan de poort van het hoofdkantoor van Nationale Nederlanden aan de Schenkkade in Den Haag. Ze willen een brief aan de directie overhandigen waarin het bedrijf wordt opgeroepen hun klimaatbeleid "in lijn te brengen met internationale klimaatafspraken".

Nationale Nederlanden is een van de 29 bedrijven die door Milieudefensie is gevraagd een klimaatplan te maken. In zo’n plan moet staan wat het bedrijf gaat doen om hun klimaatbeleid in lijn te brengen met het Akkoord van Parijs. Hiervoor is het nodig dat Nationale Nederlanden in 2030 al haar uitstoot minimaal met 45 procent heeft verminderd. Dat is Nationale Nederlanden nog niet gelukt.

In mei 2021 veroordeelde de rechter Shell in een door Milieudefensie aangespannen proces, waardoor het oliebedrijf nu zijn uitstoot moet halveren. Vorige maand maakte Milieudefensie bekend opnieuw naar de rechter te stappen om te zorgen dat ook de bank ING haar plannen in lijn brengt met Parijs.

Risico op rechtszaak

De actievoerders benadrukken dat Nationale Nederlanden ook het risico loopt op een rechtszaak als hun klimaatbeleid volgens Milieudefensie tekort blijft schieten.