Beschermd stadsgezicht Dreven opgeheven voor nieuwe flats

24 December 2021, 10:43 uur
Den Haag & Regio
mainImage
gemeente Den Haag

Het Haagse stadsbestuur presenteert vandaag de plannen voor de eerste fase van de herstructurering van de Dreven, Gaarden en Zichten.

Er worden in totaal 2.000 woningen van Staedion vernieuwd en daarnaast worden er 3.500 extra woningen toegevoegd.”Dit is een belangrijke stap voor de bewoners van Zuidwest”, zegt wethouder Martijn Balster van Wonen. “Hun woningen worden vernieuwd en iedereen kan terugkomen. En voor nieuwe bewoners: we voegen veel betaalbare woningen toe. Daar is ontzettend veel behoefte aan.”

Om de nieuwbouw mogelijk te maken heft de gemeente het beschermd stadsgezicht van de Dreven op. De Haagse welstands- en monumentencommissie had hier bezwaar tegen gemaakt, maar Balster zet de plannen toch door.

‘Behoud geen optie’

“Een beschermd stadsgezicht opheffen doe je niet zo maar”, zegt Balster. “Hier moeten we kiezen tussen de cultuurhistorische waarde die het gebied heeft en de kansen op een fatsoenlijke en betaalbare woning voor onze bewoners aan de andere kant. De problemen in de woningen - gebouwd als goedkopere en snelle volkshuisvesting - zoals slechte isolatie, geluidsproblemen en het ontbreken van een lift zijn niet op te lossen met onderhoud. Als we willen dat de nieuwe woningen betaalbaar worden en van goede kwaliteit, dan is behoud van het stadsgezicht geen optie. Wij kiezen dan voor onze bewoners.”

De gemeenteraad bespreekt het voorstel van het college begin volgend jaar.