Den Haag start proef met themastemmen in drie wijken

25 February 2022, 08:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag gaat dit jaar experimenteren met themastemmen. Dit is een online proef voor bewoners van drie geselecteerde wijken, in de weken na de gemeenteraadsverkiezingen. De wijken zijn Benoordenhout, Rustenburg-Oostbroek en Bohemen, Meer en Bos. De voorkeuren die uit de proef naar boven komen vormen input voor de onderhandelaars en schrijvers van het nieuwe coalitieakkoord.

Het experiment is onderdeel van een van de voorstellen van het Haags college uit de nota Vitalisering democratie en het door de raad aangenomen initiatiefvoorstel 'Gooi die luiken open' van Hart voor den Haag.

De proef wordt bewust in drie wijken uitgevoerd die qua opleidingsniveau, gemiddeld besteedbaar inkomen en migratieachtergrond verschillen, maar wel samen representatief zijn voor de inwoners van Den Haag. Ook is bij de selectie gekeken naar de opkomst bij de verkiezingen en naar wijken met veel en weinig inwoners.

Tekst gaat door onder illustratie.

Stemmen op thema’s

In de drie wijken wordt bewoners online gevraagd naar hun voorkeuren over thema’s die in de wijken spelen. De 15 thema’s zijn gebaseerd op het coalitieakkoord, peilingen en thema’s uit het kieskompas en de stemwijzer. Denk hierbij aan wonen, een schone wijk of verkeer.

“Wij zijn de eerste gemeente in Nederland die zo’n proef uitvoert", zegt wethouder Martijn Balster van Participatie. "Op deze manier blijven we zoeken naar nieuwe manieren om ieders mening te horen en om burgers zoveel mogelijk te betrekken bij besluitvorming van de gemeente. Ik ben hier trots op, en ik ben benieuwd naar de resultaten.”

Direct na de verkiezingen ontvangen bewoners van de geselecteerde wijken een uitnodigingsbrief om online hun stem uit te brengen. De resultaten worden overhandigd aan de onderhandelaars. Hierna wordt samen met de gemeenteraad geëvalueerd of de proef voor herhaling vatbaar is.