Den Haag vervangt honderden onveilige populieren

10 July 2024, 08:21 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Den Haag gaat vanaf het einde van dit jaar opnieuw honderden onveilige populieren vervangen. Uit onderzoek blijkt dat momenteel 375 van de 4.500 populieren in onze stad in slechte staat zijn. Voor elke boom komt een nieuwe boom terug.

"Populieren zijn prachtige, grote bomen. Ze zijn zo groot omdat deze boomsoort heel snel groeit", zegt Stéfan van der Heijden (foto onder), bomenexpert van gemeente Den Haag. “Om de stad na de Tweede Wereldoorlog weer mooi en snel groen te maken zijn op heel veel plekken in onze stad populieren geplant.”

Die snelle groei heeft een flink nadeel: zodra de boom ouder wordt, wordt het hout van de boom sneller slap, waardoor grote takken kunnen breken. Dit heeft al wel eens tot ernstige ongelukken geleid bij voorbijgangers die onder de populieren liepen, fietsten of reden. Ook zijn al eens takken op auto’s of huizen gevallen.

“Om ongelukken te voorkomen, zijn we helaas genoodzaakt om de populieren die er het slechtst aan toe zijn te kappen. Het snoeien van gevaarlijk uithangende takken is geen optie. Bij lichte snoei zien we slechts tijdelijk een verbetering. En bij flinke snoei van grote takken sterven de meeste populieren af”, zegt Stéfan. “We vervangen alleen populieren op plekken waar ze een gevaar kunnen zijn voor voorbijgangers. Populieren die niet langs paden of wegen staan, laten we dus gewoon staan.”

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Valerie Kuypers.

Regelmatig onderzoek 

De gemeente houdt de veiligheid van de populieren goed in de gaten. Elke twee jaar onderzoekt een gespecialiseerd bureau de populieren in Den Haag. De bomen met een groot risico op takbreuk staan vooral in de stadsdelen Escamp en Loosduinen en daarnaast verspreid over de hele stad. Bewoners die in de buurt van de te kappen populieren wonen, ontvangen een brief. De populieren zijn te herkennen aan een stickerlint en een gele stip.

Een deel van het hout van de gekapte populieren, geeft de gemeente weg aan omwonenden. Zij kunnen het hout gebruiken voor het maken van een meubelstuk, klompen, kunstwerk of voor tuininrichting. De gemeente organiseert een dag waarop zij dit hout kunnen ophalen. De informatie hierover staat in de bewonersbrief.

De aannemer begint aan het einde van het jaar met de kap van de populieren. De werkzaamheden lopen door tot begin 2026. Daarna start de plant van de nieuwe bomen, zoals een eik, iep of linde maar ook populiersoorten die niet gevoelig zijn voor takbreuk.


Door: www.hethaagsegroen.nl